Konya ayakkabı üretiminde şampiyonlar liginde
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Türkiye’deki ayakkabı sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. İçten, Çin’den getirilen saya ve tabanların Mısır’da montaj yapılarak Mısır menşeili gibi gösterildiğini belirterek, "Mısır menşei kazandığı için de STA ile vergisiz olarak Türkiye pazarına getiriliyor. Aslında o ürün Çin menşeili, burada menşei sapması yaşanıyor" dedi. İçten, bu noktada tabanın Mısır'da üretilip üretilmediğinin tespiti için yerinde ya da gümrüklerde inceleme yapılması gerektiğini ifade ederek, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden inceleme talep ettiklerini açıkladı. İçten, "Şimdi rakam küçük olabilir ama bir 6-7 ay geçip biz aksiyon alana kadar çok geç kalmış olabiliriz. Çünkü burada olağandışı bir durum var" diye konuştu.
TÜRKİYE'Yİ SARSACAK RAKAMLAR DEĞİL
Bu açıklamalara Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar’dan yanıt geldi. Acar, "Birkaç kartel diye tabir ettiğimiz firmanın sırf para kazanmak için insan sağlığına zararlı olan ayakkabıları ülkemize soktuğunu düşünüyorum. Ancak bahsi geçen rakamlar Türkiye'yi sarsacak büyüklükte değil" dedi.
Başkan Acar, Çin ve Mısır üzerinden getirilen ayakkabılarla ilgili olarak, "Çin'de deri gruplar daha pahalıya mal olduğu için Türkiye'ye ithalatçılar açısından bir avantaj sağlamıyor. Şunu hem Konyalı hem de Türkiye genelindeki vatandaşlarımıza açıklamak istiyorum: Çin'den gelen ayakkabılar, deri olmayan, kimyasal ürünlerden yapılmış, ayak sağlığına zarar veren ürünlerdir. Ancak Mısır üzerinden gelen ayakkabılar konusunda esas sorun birkaç büyük firmanın sadece para kazanmak amacıyla insan sağlığını hiçe saymasıdır. Türkiye'ye Mısır'dan gelen 750 bin dolarlık ayakkabı ithalatının ülke ekonomisini sarsacak kadar büyük bir rakam olduğunu düşünmüyorum. Konya'daki ve Türkiye'deki firmalar zaten 300 bin, 500 bin, hatta 1 milyon dolarlık ihracatlar yapıyor. Dolayısıyla bu ithalatın Türkiye'yi sarsacak düzeyde olduğunu söylemek yanlış olur" ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİ EN ÇOK AYAKKABIDAN ŞİKÂYET EDİYOR
Acar, Ticaret Bakanlığı verilerine göre tüketicilerin en fazla ayakkabıdan şikâyetçi olduğunu belirterek, 2024 yılı itibarıyla Tüketici Hakem Heyeti'ne toplam başvuruların yüzde 13.2'sinin yani 100 bin 448 şikâyetin, ayakkabı kaynaklı olduğunu ifade eden Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak burada önemli bir ayrımı gözden kaçırıyoruz. Konya'da üretilen içi dışı deri olan kaliteli ayakkabılar, ayak sağlığına zarar vermeyen ürünlerdir ve bunlara yönelik şikâyet oranı yok denecek kadar azdır. Türkiye'de üretilen deri grup ayakkabılar hakkında tüketicilerin hakem heyetlerine yaptığı şikâyet oranı sadece yüzde 2 ila yüzde 5 arasında değişiyor. Ancak ithal edilen imitasyon ve enjeksiyon ayakkabılara yönelik şikâyetler yüzde 95'in üzerindedir. Bu, tüketicilerin en fazla şikâyet ettiği ayakkabının yerli üretim olmadığını gösteren önemli bir veri.”
KONYA AYAKKABI ÜRETİMİNDE LİDER
Acar, Konya'nın ayakkabı üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, ayrıca şunları kaydetti: "Konya'da üretilen ayakkabılar İngiltere, İtalya ve Almanya gibi 70 ülkeye ihraç ediliyor. Özellikle ayakkabı modasının kalbi olan İtalya'ya bile ihracat yapıyoruz. Bu, Konya için büyük bir başarıdır. Son 3 yılda Türkiye genelinde ve özellikle Konya'da ayakkabı ihracatı ciddi oranda artış gösterdi. Türkiye'den ihraç edilen deri grup ayakkabıların yüzde 40'ı Konya'da üretilmektedir. Bu çok önemli bir rakamdır. Ancak burada bir yanlış anlaşılma olmasın; Türkiye'den ihraç edilen tüm ayakkabıların yüzde 40'ı Konya'dan gitmiyor, sadece erkek ve bayan deri ayakkabılarının yüzde 40'ı Konya'dan ihraç ediliyor."
‘UCUZ AYAKKABI ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİZ’
Merdiven altı ayakkabı üretiminin Konya'da yapılmadığını da sözlerine ekleyen Acar, şehirde enjeksiyon veya imitasyon ayakkabı üretilmediğine dikkat çekti. “Merdiven altı ayakkabılar, farklı illerde üretiliyor” diyen Başkan Acar, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Konya'da yalnızca içi dışı deri olan kaliteli ayakkabılar üretiliyor. Ancak kaliteli ürünler, imitasyon ürünlere göre doğal olarak daha pahalı. Günümüzde spor ayakkabılarla kıyaslandığında deri ayakkabıların fiyatı daha yüksek görünebilir. Ama şunu söylemek istiyorum: 'Ucuz ayakkabı alacak kadar zengin değilim.’ 300-500 liraya aldığınız kalitesiz bir ayakkabıyı birkaç ay sonra atmak zorunda kalırsınız. Ancak Konya'da üretilen kaliteli deri ayakkabılar, 3-4 yıl boyunca rahatlıkla giyilebilir. Kaliteli bir ayakkabı, uzun vadede çok daha ekonomik bir tercihtir."
Kaynak:Mesut Turan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.