Konya Anadolu’nun ruhu

Konya Anadolu’nun ruhu

NEÜ tarafından düzenlenen ‘Şehir ve Alimleri Sempozyumu’nun açılışında konuşan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “Konya'da yaşamış birçok alim, Anadolu'nun ruhunu zapt edebilmek için şehrin ruhunu korumaya çalışmıştır. Çünkü Konya ruhu demek Anadolu ruhu demekt

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) tarafından düzenlenen ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Tanıtma ve Eğitim Vakfı (KOTEV) himayesinde gerçekleştirilen Şehir ve Alimleri Sempozyumu bir otelde başladı. Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’nun ilk sunumunu yaptığı sempozyuma Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, NEÜ Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Şeker, Konya Milletvekilleri, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun ilk oturumunda konuşan Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu, Mardin’de yaşanan terör hadisesini kınayarak sözlerine başladı ve şehit yakınlarına başsağlığı diledi. Davutoğlu, “"Nasıl Moğol istilası döneminde bu şehir bütün bir maneviyatıyla ayağa kalkmış ve istilacılara karşı ilimle, irfanla, hikmetle direnmişse, nasıl bu ülke İstiklal Harbi'nde istilacılara karşı direnmişse, bugün ve yarın da kıyamete kadar bu toprakların gerçek sahipleri olan bu ülkenin çocukları, teröre ve her türlü ihanete karşı dimdik ayakta duracaktır" ifadelerine yer verdi.

ALİM KARAMI BİZİM FARKIMIZDIR

 “Şehir ve alimler söz konusu ile çerçevenin oturduğu zemine bakmak lazım” diyen Davutoğlu, “Medeniyet kavramı son dönemde sıkça kullanılan, sağlam bir zemine oturtulması gereken bir kavramdır. İslam medeniyeti dini ve felsefi kaynakları yeniden tasnif etmiştir. İslam medeniyetinde bilgi kaynakları açık ve nettir. İslam medeniyetinin en önemli farklarından biri olarak alim dediğimiz bir ilim adamı prototipi çıkmıştır. Daha önceki Yunan sofistlerinden Roma hukukçularından farklı yeni bir bilim adamı ortaya çıkmıştır. Alim kelimesi ilim kökünden gelmesinin yanı sıra sosyal statüsü ile Hristiyan Ruhban sınıfından veya diğer sınıflardan farklıdır” şeklinde konuştu. Bütün medeniyetlerde, önce varlık telakkisiyle ilgili yeni bir çerçevenin çizildiğini anlatan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Daha sonra bu varlık telakkisinden beslenen bir ilim anlayışı geliştirilir. Medeniyetler, varlık ve bilgi telakkilerini değerle sosyal hayata yansıtır. Varlık, bilgi ve değer etrafında yeni bir zihniyet alt yapısı kurmak, medeniyetlerin oluşum sürecindeki en önemli aşamadır. Medeniyet kurulduktan sonra bir şehrin ruhu aktarılarak başka bir yere taşınır. Bunun tarihimizdeki örneği Anadolu ve Balkan şehirleridir. Çünkü Orta Asya'dan, Horasan'dan hareket eden insan topluluğunun kendisiyle hareket ettirdiği kültür, bilgi, irfan ve hikmet, yeni bir coğrafyaya taşınır ve oradaki şehirleri yeni kimliklerle buluşturur. Alimlerin o şehri teşrifleriyle de o kültür, orada yeni bir aşı ile büyüyor. Konya'da yaşamış birçok alim, Anadolu'nun ruhunu zapt edebilmek için şehrin ruhunu korumaya çalışmıştır. Çünkü Konya ruhu demek Anadolu ruhu demektir.”

KONYA ALİMLER ŞEHRİDİR

Sempozyumun açılışında konuşan Vali Yakup Canbolat, şehri geçmişten günümüze taşıyan en önemli hususlardan birinin o şehrin alimleri olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “Şehirler yetiştirdikleri alimler ile anılıyor. Buna en güzel örnek Konya’nın Mevlana ile anılmasıdır. alimler şehirlere ruh kazandırır. Konya alimleri Konya’nın ilim şehri olma Unvanını geçmişten bu güne taşımışlardır. Konya’da yetişen alimler evrensel mesajlarını dünyaya taşımışlardır.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında İslam Turizm Başkenti etkinliklerinin 15 Temmuz girişimi nedeniyle aksadığını fakat devam ettiğini belirterek, “Şehir ve alim bağlantısı ilk defa bilimsel bir etkinlikte ele alınıyor. İlim insanları göklerdeki yıldızlar gibidir. Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. Her medeniyet bir şehirden doğar. Şehrin parlayan yüzünü alimler oluşturur. Konya alim ve ariflerin şehri olmuştur ve bu sosyal geleneğini devam ettirmektedir. Konya eğitici bir şehir olarak anılmaktadır. Bir eğitim şehri haline geldik. Şehrimizin merkez nüfusu 2 katına çıktı fakat sosyal dokumuzda bir bozulma olmadı. Konya’nın alimler şehri özelliğini koruduğuna en büyük örnek Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’dur” şeklinde konuştu.

ALİMLER ŞEHİRLERİ AYDINLATIR

NEÜ Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Şeker de yaptığı konuşmada şehrin esnana, insanın da şehre değer kattığını belirterek, “Birlikte olmanın, tek yürek olmanın şehre bereket kattığına inanıyoruz. İlim alimleri uygun ortamları bulduklarında şehirleri ortaya çıkarır. Şehir ve alimler birbirini tamamlar. Peygamberlerin varisleri olan alimler bir zümre için değil, tüm toplum için gönderilmiştir. Konya alimleri ile maddi ve manevi dengeyi sağlamışlardır” ifadelerine yer verdi.

NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Ramazan Altıntaş, 2 gün boyunca gerçekleşecek etkinlikte medeniyetimizin ilim, irfan boyutunu ve şehir ilişkisinin konuşulacağını belirterek, “Sempozyum ile Konya’da yetişmiş alimlerimizin tanıtılması sağlanacak. Şehirler alimleri ile var olmuştur. Bazı şehirler alimlere nispet edilirken bazı alimler de şehirlere nispet edilmiştir. Ulema, şehirleri aydınlatan lambalar gibidir. Şehre ışık tutan alimler şehirleri inşa etmiştir. anne kucağı olmadan alimler yetişmiyorsa manevi havası olmadan da şehirle inşa edilemez. Konya bugün de alimler yetiştirecek bir havaya sahiptir” dedi. İki gün gerçekleşecek ve ilim adamlarının sunumlar yapacağı sempozyum bugün son bulacak. 

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.