Konya 50 yıllık 'hal'inden kurtulmak istiyor

Konya 50 yıllık 'hal'inden kurtulmak istiyor

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor.

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Konya Adnan Menderes Toptancı Hali, fiziki ömrünü tamamladı. 81 esnafın çok kötü koşullarda hizmet verdiği hal, yoğunluğu kaldıramazken, alt yapısı ile de alarm veriyor. 20 yıldan bu yana konuşulan modern hal projesi de Tarım ve Orman Bakanının engeline uğradı. 

4-2-1-1200x800.jpg

Tarımın başkenti Konya'da üretici de aracı da halci de vatandaş da büyük sıkıntılar yaşıyor. Projeler bir türlü hayata geçirilemiyor. 2003 yılından bu yana şehrin gündeminde olan “yeni hal projesinde” Konya'ya Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gol atılmıştı. Büyük umutlarla alt yapı çalışması bitirilen, yapılması durumunda Türkiye'ye örnek olacağı söylenen ve tarımsal üretimin başkenti Konya'ya çok yakışacağı belirtilen hal projesinde beklenmedik bir gelişme yaşanmış, 11 kişilik il mera komisyonunun onay ve kararına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, “Bu alan mera alanı” diyerek, hal projesine engel olunmuştu. Merhaba Gazetesi, mevcut halin son durumunu gözler önüne serdi. Halde, esnafın çok zor şartlarda hizmet verdiği gözlemlendi.   

4-3-1-1200x800.jpg

HAL ÖLMÜŞ AĞLAYANI YOK!

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Konya Sebze Ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, halin yaklaşık 50 yıl önce yapıldığı hatırlattı. 2012 yılından bu yana ise halin, yoğunluğu kaldıramadığını aktaran Pirinç, “Her geçen yıl, sorun artarak büyüdü” dedi. Halin fiziki ömrünü tamamladığını belirten Pirinç, “Hal, ölmüş ağlayanı yok” şeklinde konuştu. Başkan Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kadar zaman içerisinde zaman zaman küçük dokunuşlar yapıldı hale. 81 esnaf var. Esnaflar, ilkel şartlarda hizmet veriyor. Yeni hal, bu şehre gerekli. Konya, bölgenin tarımsal üssü. Üreticilerimiz güçlü. Üreticileri, birkaç firmaya yedirmemek gerekir.” 

4-5-1-1200x800.jpg

ESNAFLARIMIZ MANGAL YAKARAK ISINIYOR 

TIR'ların kolay kolay hale giremediğini, dönüşlerde, yanaşmada, park etmede hal içinde büyük problemlerin yaşandığını dile getiren Pirinç, şunları kaydetti: “Çok düzensiz bir yapısı var artık halin. İçeride araç yoğunluğu fazla. Karmaşıklık var. TIR'lar mal indirmeye, yüklemeye yanaşamıyor. Şartlar elverişli değil. Esnafın ısınması yine ilkel yöntemlerle sağlanıyor. Halin girişine kadar doğal gaz geldi, taşınacağız düşüncesiyle içeriye doğal gaz çektirmedik. Ufolarla, mangal yakarak ısınan esnafımız var. Avrupa ülkelerinin 100-150 yıl önce yaptığı modern halleri bir türlü kuramadık. 57 bin metrekare alan içerisinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Dükkanların içi zaten Allah'a emanet, eski. Acilen yeni hale taşınmak, yeni hali Konya'ya kazandırmak gerekir.” 

YENİ HAL İÇİN GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR

Konya'nın yeni “hal projesi” Kasım ayının başında reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı. Konya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hal projesine onay verilmediğini, projenin askıya alındığını, hal esnafının ise çok üzüntü yaşadığını dile getiren Pirinç, “Tarım Bakanı, kendi mera komisyonunu bile ciddiye almadı. Biz, doğrusu onay bekliyorduk. 11 üyenin tamamı evet demişti. Konya-Aksaray yoluna yapılacaktı yeni hal. 800 bin metrekare alana kurulacaktı hal. Son noktaya gelmiştik. 2003 yılında Tahir Bey seçildiğinde bu konu ilk olarak gündeme gelmişti. 20 yıldır ciddi anlamda konuşuluyor. 20 yıllık bir hayaldi. Sona yaklaşmıştık. Ülkeye de model olacaktı. Çok ciddi bir alt yapı projemiz vardı. İlkinde reddedilmişti. İkinci göndermemizde yine proje reddedildi. Stratejik anlamda yer de çok kıymetli. Ulaşım anlamında çok elverişli bir yer. Çevre yolları var. Havaalanına yakın. Yeni bir cazibe merkezi olacaktı burası. Burası tarım alanı olma vasfını da yitirmiş bir yer. O bölgede sanayi için bir yere onay verildi ama tarım için izin verilmedi. Biz, sadece tarıma katkı sağlayacaktık. Yine de bu projeden ve Konya'ya yeni ve modern bir hal kazandırma hayalimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu konuda girişimlerimiz devam ediyor. İvedilikle Konya'nın modern hale kavuşması gerekir. Üretimde lider olan Türkiye'nin, modern hallerin yapıldığı ülkelerden ne farkı, eksiği var” diye konuştu. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum