Kömür devri kapanıyor

Kömür devri kapanıyor

Doğalgazın yaygınlaşması ile birlikte kepenk kapatma durumuna gelen odun ve kömür satıcıları, havaların soğumasına rağmen bekledikleri satışı bir türlü yapamadı.

Konya'da odun ve kömürü bu yıl en fazla; Saracoğlu, Erler ve Tatlıcak Mahallesi sakinleri aldı. Şehrin genelinde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, soba yerine doğalgaz kullanmaya başlayan vatandaşın sayısını artırdı. Konya'da bazı bölgeler dışında doğalgaz kullanmayan ev kalmadı. Soba kadar zahmetli olmayan doğalgaz ve döviz kurlarındaki artış, odun ve kömür satışlarını vurdu. Konya'da yakacak satışı, durma noktasına geldi. Esnaflar, işlerinin yüzde 90 oranında bittiğini söyledi. Odun ve kömür satıcıları, işlerinin kötü gitmesinden dolayı ikinci bir işe yöneldi. Döviz kurlarında yaşanan artış da kömürün ton fiyatını 450 TL'den 550 liraya yükseltti. Odunun tonu ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 300 TL'den satışa sunuldu.

YARDIM İHTİYAÇ SAHİBİNE ULAŞMIYOR

Kömür satışının azaldığını ve işlerinin bitmesinden dolayı ek iş yapmaya başladığını belirten Çömlekçiler Odun Kömür İşletme Sahibi Osman Çömlekçi, devlet tarafından yapılan kömür yardımının asıl ihtiyaç sahibine ulaştırılmadığını söyledi. Bu sıkıntının muhtarlardan kaynaklandığını dile getiren Çömlekçi, “Havanın soğumasına rağmen işlerimiz çok kötü. Ek işe başladım. Doğalgaz, soba, odun ve kömür satışını azalttı. Doğalgazı kullanmayan pek az bir kısım var. Bu yıl ki satışların en çoğunu Saracoğlu, Erler ve Tatlıcak Mahallesi sakinlerine yaptık. Eşimize dostumuza kömür veriyoruz. İhtiyaç sahipleri gelince yardım ediyoruz. Artık bu sektör yaşamaz” dedi.

BELEDİYE SİTE ESNAFINI  UNUTTU

Yeni Mahalle Kömürcüler Sitesi'nde odun satışı yapan Alıç Ticaret İşletme Sahibi Necati Pekyaman, satışlarının bittiğini, ihtiyaç sahiplerine hayra yardımda bulunduğunu kaydetti. Sitenin karla kapla olduğunu, belediyenin bile kendilerini unuttuğunu ifade eden Pekyaman, şunları kaydetti: “Siteye araç bile giremiyor. İşlerimiz durgun. Müşteri mal almaya gelmek istese odunu yüklemek için aracı işletmenin önüne bile çekemeyiz. Doğalgaz yaygınlaştı, işlerimiz bitti.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.