Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Kolon kanseri ameliyatları hakkında bilgi veren Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş, kolon kanseri tedavisinde cerrahinin kalitesinin tedavi başarısını etkileyen en önemli faktör...

Kolon kanseri ameliyatları hakkında bilgi veren Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş, kolon kanseri tedavisinde cerrahinin kalitesinin tedavi başarısını etkileyen en önemli faktör olduğunu söyledi.

Kalın bağırsağın son kısmını oluşturan rektum kanserlerinin biraz daha farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Menteş, "Kolon kanserleri, kolonda anatomik olarak sağ kolonda, transvers kolonda, sol kolonda ya da sigmoid kolonda oluşurlar. Tanımlamak gerekirse, biz kolon kanseri dediğimizde bunu sağ kolon tümörü, transvers kolon tümörü, sigmoid kolon tümör şeklinde ayrıştırırız" dedi.

Kolon kanserinin tedavisinin, evrelerine göre değişen prensiplere bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Menteş, in situ denilen ve genellikle poliplerde tespit edilen çok erken evre tümörlerin kolonoskopik olarak tümörün tam çıkartılması ile ameliyatsız olarak tedavi edilebildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Menteş, "Ancak, T1 tümör, T2 tümör, T3 tümör olarak sınıflandırdığımız tarzda, tümörün barsak duvarının daha derin bölgelerine indiği vakalarda, kolonun daha geniş olarak o segmentinin çıkartılması gerekmektedir. Sadece, tümörün bulunduğu 3-5 cm’lik kısmın çıkarılması yeterli olmayacaktır. Örneğin; sağ kolonda bulunan 2 cm’lik bir tümör için, 2-3 cm’lik bir kolon çıkartmayız. Tüm sağ kolonu çıkartırız. Hatta, transvers kolonun da bir kısmını çıkartırız. Çünkü, amaç geniş bir temizlik ile tümörü direne olduğu tüm lenf nodlarıyla ve damarlarıyla çıkartmaktır" diye konuştu.

Kolon kanserinde birinci gerekliliğin ilgili tümörün oturduğu kolon bölümünün çıkartılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Menteş, "Son yıllarda uyguladığımız, total mezokolik ekzisyon dediğimiz, biraz daha genişletilmiş ve anatomik planlara daha uygun rezeksiyonlar yapıyoruz. Bu aslında, ameliyatın süresini ve riskini bir miktar arttırıyor, ancak onkolojik olarak çok daha kaliteli ve etkili bir cerrahi müdahale oluyor" diye konuştu.

Rektum kanseri cerrahisinde olduğu gibi kolon kanserinde de cerrahinin kalitesinin, hastalığın nüksetmemesi ve yaşam süresi üzerinde en önemli belirleyici faktör olduğunun altını çizen Prof. Dr. Menteş, ameliyatın hızlı, kan kullanmadan, anatomik bazı planlar üzerinden, standart ve geniş bir temizlikle yapılmasının tedavi başarısını etkileyen en önemli faktör olduğunu belirtti.

Kolon kanserlerinde bu rezeksiyonu yaptıktan sonra, bağırsağın ucuca getirilmesinin istendiği belirten Prof. Dr. Menteş, “Bilindiği gibi rektum kanserinde, bazen çok aşağıda bulunan tümörlerde, geride anastomoz yapacağınız bölge kalmaz. Kalıcı kolostomi gerekebilir. Fakat, kolon kanserlerinde, anatomik yapı olarak, mutlaka en azından distalde rektum vardır ve uygun temizlik - rezeksiyon sonrası, anastomoz, yani ucuca getirme işlemi yapılır. Bu işlemin de da kendine haz riskleri mevcuttur. Ameliyat sonrası bazı anastomoz kaçırmaları yaşanabilir ve istenilmeyen sıkıntılı bir durumdur " şeklinde konuştu.

Ameliyat sonrası patoloji sonucuna göre, özellikle evre 3 vakalarda kemoterapi uygulaması gerekebildiğini ifade eden Prof. Dr. Menteş, patolojik olarak evre 1 veya 2 olduğu teyit edilen vakalarda ise genellikle kemoterapinin gerekmediğini söyledi. Evre 4 tümörlerde ise, işin başında kolon dışında sıçramalar olduğunu anlatan Prof. Dr. Menteş, "Bu evrede genel olarak ameliyat öncesi çeşitli ajanlarla kemoterapi uygulaması yapıldıktan sonra ameliyat ve ameliyat sonrası da yine kemoterapi uygulaması ile, daha kapsamlı, daha komplike bir tedavi stratejisine ihtiyaç duyulur" dedi.

Prof. Dr. Menteş sözlerini şöyle tamamladı:

"Kolon kanserinde bu ameliyatlar açık cerrahi ile yapılabildiği gibi, laparoskopik cerrahi ya da robotik cerrahi ile yapılması da mümkündür. Robotik cerrahi veya laparoskopik cerrahi ile yapılması onkolojik açıdan bir avantaj sağlamamakla birlikte kozmetik açıdan ve hastanın daha hızlı toparlanması açısından avantajları olduğu tespit edilmiştir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.