Kök Hücre Ve Bilimin Geleceği Kayseri’de Konuşuluyor

Kök Hücre Ve Bilimin Geleceği Kayseri’de Konuşuluyor

Erciyes Üniversitesi tarafından 1. Uluslararası Genom ve Kök Hücre Merkezi Danışma Kurulu Toplantısı düzenlendi. Farklı ülkelerden kök hücre alanında çalışmaları bulunan çok sayıda bilim adamı bu toplantıya katıldı. Erciyes Üniversitesi...

Erciyes Üniversitesi tarafından 1. Uluslararası Genom ve Kök Hücre Merkezi Danışma Kurulu Toplantısı düzenlendi. Farklı ülkelerden kök hücre alanında çalışmaları bulunan çok sayıda bilim adamı bu toplantıya katıldı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, yılda bir ya da iki defa yapmayı amaçladıkları danışma kurulunda, Kayseri’deki Genkök Merkezi, kök hücre ve bilimin geleceği ile ilgili toplantılar yapılarak önemli bilgilerin paylaşılacağını dile getirdi.

Kayseri’de üç gün sürecek olan 1. Uluslararası Genom ve Kök Hücre Merkezi Danışma Kurulu toplantısı, Erciyes Üniversitesi Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde başladı. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen toplantıya YÖK, TUBA ve TÜBİTAK temsilcileri yanında, bu alanda çalışan Almanya, İsrail, İtalya, Amerika, Türkiye, Fransa’dan bilim adamları katılıyor. İlk gün programında, Erciyes Üniversitesi Genkök Merkezi hakkında bilgi verildi. Daha sonra bilim merkezinin yapılması konusunda destek veren hayırsever iş adamı Ziya Eren konuşma yaptı. TÜBİTAK temsilcisi bilgi aktardıktan sonra Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur bilgilendirmede bulundu.

Yapılan uluslararası toplantı hakkında bilgi veren Prof. Keleştemur, Genkök merkezinin kısa süre önce kurulduğunu ve kendi alanında en büyük merkez olduğunu belirtti. Keleştemur, şunları söyledi: “Bu merkez, hayırseverimiz Ziya Eren ailesi tarafından yaptırıldı. 1 yıldır çalışıyor. Gelişme süreci devam ediyor. Bilimsel araştırmalar, genetik moleküler biyoloji ile ilgili araştırmalar yapıldığı gibi tedavide kullanılacak bir takım ürünler de üretiliyor. Kök hücre merkezinde, bu araştırma merkezi kapsamında 6 aydır kök hücre merkezinde üretilen ürünler Kayseri’de ve farklı şehirlerdeki hastalarda kullanılıyor. Bununla ilgili de yoğun çalışma var. Akreditasyon işlemleri bitti. Buradaki ürünlerin dünyanın herhangi bir ülkesindeki hastanede kullanılması önemlidir. Akredite aracılığıyla bu oldu. Ki bunu yaptırmazsanız, bu ürünler kullanılmaz. Moleküler biyoloji ve genetikle ilgili sadece tıpla değil veterinerlik, diş hekimliği ve ziraat ile ilgili önemli çalışmaların yapılması mümkündür. Teknolojik yatırım noktasında ihtiyaçlar tamamlandı. İnsan unsuru çok önemlidir. Bu konuda yetişmiş önemli hocaların olması, dünyayı bilen buradaki kullanılan metotları bilen genç araştırıcılara ihtiyaç var. Bu konuda önemli kazanımlarımız var. Genç araştırmacıları dünyanın önemli merkezlerinde yetiştirdik. Bir kısmı geldi, bir kısmı eğitimini sürdürüyor. Burası dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden birisi olacak.”

TOPLANTI YILDA EN AZ BİR DEFA YAPILACAK

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, dünyaca ünlü bilim adamlarının geleceği toplantının en az yılda bir defa yapılacağını belirterek, “Bu tür araştırma merkezlerinin, araştırmayla ilgili sorunlarının tespiti ve çözümü ile ilgili önümüzdeki yıllarda moleküler biyoloji ve genetik alanında neler yapmamız gerekiyor, merkezimizi ve araştırıcılarımızı ona göre hazırlamak ayrıca önem taşıyor. Bunun için de uluslararası bir danışma kurulu toplantısı için önemli merkezlerdeki dünyanın önde gelen bilim adamlarını davet ettik. Avusturya’dan Amerika’ya kadar, Japonya’dan Kanada’ya kadar önemli merkezlerdeki dünyanın önde gelen bilim adamlarını davet ettik. Kabul ettiler. Yılda bir ya da iki defa toplanıp gerek bu merkezle ilgili bilimlin geleceği ile ilgili toplantılar yapacağız. Bu birinci uluslararası danışma kurulu toplantısıdır. Çok sayıda bilim insanı geldiler. Üç gün sürecek. Gelecek yıldan itibaren yılda iki defa yapacağız.” diye konuştu.

TÜRKİYE BİLGİ VE İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE GERİ KALDI

“Bilim evrensel olgudur.” diyen Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye'nin maalesef bilgi üretme, teknoloji üretme konusunda biraz geri kaldığını söyledi. Prof. Keleştemur, “Bütün amacımız bu açığı Kayseri’de Erciyes Üniversitesi olarak kapatmak. Toplumun bilgi toplumuna dönüşmesine katkı sağlamak için ileri teknolojiyi üretmeye çalışacağız. Merkez artık dünyaca tanınan merkez haline geldi. Danışma üyelerimizi merkezi inceledikten sonra üyesi oluyor. Dünyada çok iyi tanınan bilim adamları var. Her kıtadan bir iki tane bilim adamı var ve tanınan insanlar. Doğa bilimleri araştırmaları ile ilgili kimya, fizik, nükleer enerji gibi konuları kapsayan merkez. Bir hayırsever kurum tarafından yaptırılacak.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.