Köçer: Türkiye Kendi Tarihinden Ve Yaralarından Kaçan Bir Ülke (Özel)
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Kar kısa film festivali ünlü isimlerin ve çok sayıda dinleyicinin katılımıyla devam ediyor. Film Arası Dergisi Genel Yayın yönetmeni Suat Köçer konuşmasında yerelliğe vurgu yaparak, bugünü ve yarını anlamanın yolunun geçmişi bilmekten geçtiğini ifade etti. Köçer, “Sinemanın Türkiye’de yüz yıldan fazla bir geçmişi var. Fuat Özkınay’ın filmleriyle başladığı kabul edilir ama aslında Osmanlı Devletinde de kılıç kuşanma merasimleri, Cuma hutbeleri kayıt altında alınmıştır.” dedi.
Köçer, sinemanın 1960’lı yıllara kadar tiyatronun gölgesinde kaldığını belirterek 90’lı yıllarda sinemanın durma noktasına geldiğini ve çok kötü dönemler geçirdiğini söyledi. Köçer, yeni dönem Türk Sinemasıyla ilgili olarak, “Sinemanın yurt içi ve yurt dışı macerası var. Yurt içi macerası, komedi Avrupa tarzı filmler çekilmeye başladı. Zaman zaman tökezlemeler oldu. Kendi acılarından dramlarından yeterince yararlanmadılar. Türkiye, kendi tarihinden, kendi yaralarından kaçan bir ülke. 100 yıllık olduğu söylenen sinemamızın batıdan devşirildiğini batı tekniğini kullandığını görüyoruz. Herkes kendi kültüründen yararlanarak işler yaparsa sinemamızın, kendi kültüründen besleneceğini görürüz.” ifadelerini kullandı.
PARLAK: BÜTÇE VE EKİP YETERSİZLİĞİ EN BÜYÜK SORUN
AÜ eski mezunlarından Cihat Parlak ise konuşmasında, Türkiye’de Hollywood tarzı filmlerin çekilmeme sebebinin bütçe ve ekip yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Parlak, “Biz asla Amerikan, Alman ya da Fransız sineması değiliz. İyi bütçelerle iyi zamanlarla kendi kültürümüzü yansıtan filmler çekeceğimize inanıyorum.” dedi. İşler güçler, Leyla ile Mecnun ve Kardeş Payı gibi dizi filmlerin efektlerini yaptıklarını belirten Parlak daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.