KOAH 3. en sık ölüm nedeni

KOAH 3. en sık ölüm nedeni

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem 21 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

“Nefes borularında geriye dönüşümsüz daralmayla ortaya çıkan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kısaca KOAH olarak isimlendirilir” diyen Süerdem, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dünyada 400 milyondan fazla KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde KOAH görülme sıklığı 40 yaş üstü nüfusta ortalama  10 ile  15 oranlarındadır. KOAH, tüm dünyada  kalp damar hastalıkları ve inmelerden sonra üçüncü en sık ölüm nedenidir. Tüm dünyada yaklaşık olarak yılda 3 milyon ölüm nedeni olan KOAH’ın 10 yıl sonra yılda 4.5 milyon ölümün nedeni olacağı tahmin ediliyor. KOAH bu kadar ciddi ve sık görülen bir hastalık olmasına rağmen toplumda bilinirliği yeteri kadar yüksek olmayan bir hastalıktır. KOAH için en önemli üç risk faktörü sigara içimi, biyoyakıt kullanımı ve zararlı tozların, gazların solunduğu işyerlerinde korunmasız çalışmadır.

KOAH’lı hastaların üçde ikisinden sigara içimi sorumludur. Kırsal bölgelerde yemek pişirmek, ekmek yapmak ve ısınmak amacıyla yakılan odun, çalılar, kömür ve tezek gibi organik kökenli maddelere biyoyakıt ismi verilmektedir. Dünyada 1 milyar kişi tütün ürünleri kullanırken 3 milyar kişinin biyoyakıt dumanına maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Daha çok kadınlar tarafından yapılan bu işlerde, biyoyakıt dumanının uzun yıllar solunması KOAH için çok ciddi bir risk faktörüdür. Biyoyakıt kullanımının yaygın olduğu kırsal bölgelerde yaşayan kadınların yaklaşık yarısında KOAH ve astım  gelişmektedir. 21 Kasım 2018 günü Dünya KOAH Günü ve tüm dünyada bu günde toplumlarda KOAH bilinirliğini artırıcı aktivasyonlar yapılmaktadır. Toplumda KOAH farkındalığını artırmak ve hastaların eğitimlerine katkıda bulunmak amaçlarıyla dört yıl önce KOAH Hastaları Derneği’ni kurduk. Dernek web sitesi (www.koahhastalaridernegi.org)  içeriği tam bir eğitim platformuna dönüştürüldü. KOAH hastalığı ve tedavisi ile ilgili her bilgiye web sitesinden ulaşmak mümkün olmaktadır.”

HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.