Klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, klimaların doğru ve bilinçli kullanılması gerektiğini, yanlış kullanılan klimaların birçok hastalığa yol açabileceğini ifade etti.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, klimaların montajlarının yetkili servisler tarafından yaptırılması gerektiğini, klimaların veriminin ve ömrünün artması için periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Kalyoncu, klimaların hava temizleme fitrelerinin belli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:
''Klimalar amaç dışı kullanılmamalı, şartlara ve sağlık koşullarına uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Montaj sırasında gerekli mesafenin bırakılmasına dikkat edilmeli. Soğutulan mekana güneş geliyorsa perde panjur ile güneşten gelen ısı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Klima kullanılan odaların kapı ve pencereleri mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır. Klimanın yeri seçilirken özenli davranılmalıdır.''
Klimaların doğru ve bilinçli kullanımının son derece önemli olduğunu bildiren Kalyoncu, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş kişiler ile çocuk ve yaşlıların klima kullanımına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Kalyoncu, klimaların yanlış kullanımının sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi ve beyin iltihabı ile akciğer problemlerine, orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde ise yüz felci ve işitme sorunlarına yol açtığını belirterek, klimaların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.