Kitaptan Kütüphaneye Uzanan Serüven
Televizyon programcısı ve yazar Yekta Kopan, editörlüğünü üstlendiği İpekli Mendil’in kitaptan kütüphaneye olan serüvenini İzmirli edebiyatseverlerle paylaştı.
Konak Belediyesi tarafından Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan etkilikte Yekta Kopan’a, İpekli Mendil Kütüphanesi’nin mimarı Mehmet Tutar ile İpekli Mendil ekibinden Gülda Şahin eşlik etti. ‘Kitaptan Kütüphaneye’ adı altında yapılan söyleşide hem iki yıl önce raflarda yerini alan ‘İpekli Mendil’ kitabının tanıtımı hem de geçtiğimiz yıl ‘İpekli Mendil’ adıyla Antakya’da kütüphane açılmasının hikayesi anlatıldı. İpekli Mendil kitabının yayınlanmasında 2010 yılında açtığı Okumak Yazmak adlı atölyesine katılan ve o gün bugündür peşini bırakmayan 25 kişilik bir ekibin emeği olduğunu belirten Yekta Kopan, uzun süren mesailerden sonra çıkan kitabın adının da Sait Faik’in her okuyuşta zihni açan öyküsü İpekli Mendil’den aldığını söyledi. İpekli Mendil’in, aslında Türk öykücülüğünün özenle çekilmiş bir fotoğrafı olduğunu da ifade eden Kopan, "Aylarca okuduk. Ulaşabildiğimiz her kitaptan, her kaynaktan öykümüzün damarını bulmaya çalıştık. Bu benzersiz okuma sürecinin bizi hem öykümüzün hangi evrelerden geçtiği hem de ne kadar güçlü bir geleneği olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleştirdi. İpekli Mendil aslında bir ‘hafıza kaydı’dır” dedi. İpekli Mendil’in Antakya’da bir okulun kütüphanesine isim olmasının hikayesini de dile getiren Kopan, idealist bir öğretmen olan Mehmet Tutar’ın çabalarına destek vermenin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.
Söyleşide Yekta Kopan’ın ardından İpekli Mendil Kütüphanesi’nin mimarlarından Mehmet Tutar söz aldı. Yekta Kopan’ın ‘İki Şiirin Arasında’ kitabında yer alan ‘Öğretmen’ öyküsünün kahramanı olan ve aynı zamanda görev yaptığı Antakya Narlıca Anadolu Lisesi’nde Yekta Kopan Okumak Yazmak atölyesi katılımcılarıyla birlikte İpekli Mendil Kütüphanesi’nin açılmasını sağlayan Tutar, “Bize inanıp, İstanbul’dan destek veren Yekta Kopan ve tüm ekibe teşekkür ederim. Umarım büyük emeklerle açılan kütüphanemizde her geçen gün kitap sayısı artarak geleceğe uzanır” dedi. İpekli Mendil ekibinden Gülda Şahin de, 12 türde bin 520 kitabı öğrencilerle buluşturduklarını dile getirerek, “Geçen yıl şenlik havasında bir kütüphane açılışı gerçekleştirdik. Öğrencilerin kitaplarla buluşma heyecanı görülmeye değerdi. Okul öğrencileriyle birlikte el ele hazırladık kütüphaneyi. Dünya edebiyatından çizgi romana, şiirden antolojiye birçok türe yer verdik. Elektronik numaralandırmayla bütün kitapları kayıt altına aldık, listeledik, etiketledik. Şimdi bu sayede en çok hangi kitap okunmuş, kaç günde okunuyor gibi birçok istatistiki veri de alabiliyorlar. Yazar fotoğraflarının üzerine isimlerini yazdık, çerçevelettik. Şu an Tezer Özlü’yle Yaşar Kemal karşılıklı gülümsüyor” dedi. Söyleşi sonunda Yekta Kopan, okurlarına İpekli Mendil kitabını imzaladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.