Kışın Karda Ve Buzda Kayıp Düşmelere Dikkat

Kışın Karda Ve Buzda Kayıp Düşmelere Dikkat
Kış mevsiminin gelmesiyle buzda kayıp düşerek sakatlanmaların sayısı artarken, uzmanlar kayarak düşmenin ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Kış aylarında soğuk ve yağışlı havalarla birlikte buzlu veya karlı zeminde kayıp düşmeler artıyor. Bunun sonucunda kol ve bacaklarda kırıklar, hatta kafa yaralanmaları meydana geliyor. Ancak bazı basit önlemlerle bu yaralanmalar azaltılabiliyor. Buzlu havada yürümenin inceliklerine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Elif Akpınar, “Kış aylarında buzlanma ve yerde kaymalar arttığı için düşmeler ve kazalar da artmaktadır. Düşmeler sonucunda ufak doku hasarları olduğu gibi büyük kemik kırıkları kafa travmaları da oluşabilir. Kaymayı önlememiz için bazı önlemler almamız gerekiyor. İlk olarak giydiğimiz ayakkabılar önemli. Ayakkabılarımızı buzda kaymayacak kauçuk tabanlı ayakkabılar seçmemiz lazım. Topuklu ve kösele ayakkabılar kaymaya neden olabilir. Bunun dışında yürüdüğümüz zaman adımlarımızı küçük küçük omuz hizamızdan fazla atmamamız gerekiyor. Özellikle merdiven, kaldırım gibi yerlerde yürürken dengemizi sağlamak için mutlaka tek elimizin boş olmasına dikkat etmeliyiz. Ayağımız kaydığı zaman elimizle kendimizi, başımızı ve belimizi koruyabiliriz” dedi.

“YERE DÜŞTÜĞÜMÜZ ZAMAN HEMEN YERDEN KALKMAYA ÇALIŞMAYALIM”

“Düştüğümüz zaman öncelikle kafamızı korumamız gerekiyor” diyen Akpınar, “Kafamızın direk yere çarpmasını önlemek için kolumuzla önlem almalıyız. Kafa travmaları, kafatası kırıklarına ve beyin kanamalarına neden olabilir. Ayrıca düşmeler sonucu omurga hasarları da oluşabilir. Omurga hasarları bel kırıklarına da neden olabilir. Düştüğümüz zaman hemen yerden kalkmaya çalışmayalım. Önce bir süre bekleyip herhangi bir yerimizde ağrı, hasar olup olmadığına kendimizi dinleyerek bulalım. Eğer çok şiddetli bir bel ağrımız varsa ya da çok ciddi bir kafa travmamız varsa yerimizden kıpırdamayıp yardım çağıralım. Eğer düşme sonucunda günlerce geçmeyen baş ağrıları oluyorsa mutlaka erken dönemde doktora başvurmamız gerekiyor. Kafatası kırıkları oluşmuş olabilir ve kafatası kırıkları ciddi beyin kanamalarına neden olabilir” diye konuştu.

“YAŞLILARIN KARLI VE BUZLU HAVALARDA TEK BAŞLARINA DIŞARI ÇIKMAMALARINI ÖNERİYORUZ”

Yaşlı kimselerin karlı ve buzlu havalarda dışarıda olmalarının risk olduğunu anlatan Elif Akpınar, “İlerleyen yaşla birlikte reaksiyon verme yeteneğimiz azalır. Bununla birlikte görme ve reflekslerimiz yavaşlar. Bu yüzden yaşlılar düşmeye karşı kendini koruyamazlar. Kemik erimesi hastalığı yaşla birlikte geliştiği için özellikle yaşlıların karlı ve buzlu havalarda tek başlarına dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Kalça kırığı, bel kırığı, bacak vb. uzuvların kırıkları gibi ciddi problemlere neden olabilir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.