Kısa ve öz olmalı

Kısa ve öz olmalı

HAS Parti hazırladığı anayasa taslağını kamuoyuyla paylaşıyor. HAS Parti'nin hazırladığı taslakta yeni anayasanın; kısa, öz, hak ve özgürlükleri temel alan nitelikte olması gerektiği belirtiliyor

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) İl Başkanlığı, partileri tarafından "Yeni Türkiye-Yeni Siyaset için Yeni Anayasa" diyerek hazırlanan anayasa taslağını kamuoyuyla paylaştı. Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili STK temsilcileriyle buluşan HAS Parti İl Başkanlığı Yeni Anayasa çalışmaları ve Anayasa taslak çalışmalarını STK temsilcileriyle paylaştı. HAS Parti GİK Üyesi Hasan Basri Sayı ve İl Başkan Yardımcılarının da hazır bulunduğu İstişare Toplantısı’na birçok STK, vakıf ve oda temsilcisinin yanı sıra yerel basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İl Başkanı Av. Veli Tolu istişare toplantısında yaptığı konuşmada “HAS Parti, anayasa çalışmalarının sadece sıradan bazı değişikliklerin gerçekleştirilmesi ya da küçük rötuşlarla toplumsal taleplerin geçiştirilmesi ile sonuçlanmamasının gereğine inanmaktadır. Aksine, Türkiye sadece anayasa metninde kısmi değişiklikler için değil, köklü bir sistem değişimi için Yeni Anayasa’yı yapmalıdır. Bu süreçte, parlamentonun hem tarihi bir fırsata sahip olduğu, hem de tarihi bir vebal taşıdığı kanaatindeyiz” dedi.
'ANAYASAYI SEÇİM MALZEMESİNDEN KURTACAĞIZ'
Anayasanın 2012 yılı içinde yapılmasının zaruri olduğunu belirten HAS Parti İl Başkanı Av. Veli Tolu, anayasa seçimlerden önce yapılması gerektiğini aktararak, "Devlet yerine bireyi hedef alan bir anayasa ülkemiz adına çok büyük bir adım olacak. Ancak Meclis'teki partilerde bu anlamda bir somut çalışma görmüyoruz. Biz hazırlamış olduğumuz anayasa taslağı ile bu anlamda ilk parti olduk. Biz anayasa çalışmasını kendimize vazife gördük çünkü kimse bunu üstlenmiyor. Bu anayasa gelecek seçimlere kadar yapılmazsa seçimde bu konu oy meselesine dönüşecek. Bu tartışmaları ülkemizin artık aşması gerekiyor. Partimiz bu anlamda çalışarak anayasanın bu yıl yapılması için çalışacak ve anayasayı seçim malzemesi olmaktan kurtulacak" diye konuştu.
Hazırlanacak olan anayasanın kısa, söylemek istediği öz olan, hak ve özgürlükleri koruyan nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Veli Tolu, anayasa yapma taştırmalarında en çok laiklik meselesinin konuşulacağını aktararak, kendilerinin bu kavramın anayasada yer almasını istemediklerini ancak hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla belirlenmesinin gerektiğini açıkladı.
'TARİHİN ÖNEMLİ KIRILMA NOKTALARINDAN GEÇİYORUZ'
Tolu “Milletimizin değerlerine uygun tekliflerle kalıcı katkılar sağlamayı en temel ilkelerinden birisi olarak kabul ettik. Tarihin önemli kırılma noktalarından birisinden geçmekte olduğumuz bu süreçte, adalet özgürlük refah ekseninde yeni bir dünyanın ve insani değerler üzerinde yükselen Yeni Türkiye’nin inşasını hedef almış olan HAS Parti, kuruluşundan bu yana bu yöndeki yaklaşım ve hassasiyetlerini kamuoyu ile paylaştıklarını ifade etti. Türkiye, siyasi ve kültürel birikimi ve gelişmişlik düzeyi ile millet egemenliğine dayanan demokratik anayasayı yapabilecek olgunluktadır. 2012 yılında artık bu milletin, dış baskılarla ya da askeri ihtilallerin dipçiğinin zoruyla değil, sadece kendi iradesi ile yapacağı Yeni Anayasa’yı sonuna kadar hak ettiğine de yürekten inanmaktadır” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.