Kış hazırlığı başladı

Kış hazırlığı başladı

Evlerde kış hazırlıkları başladı. Sebzeler kurutuluyor. Pazar ve marketlerde kurutmalık sebze ürünleri satışa sunuldu. Sebze fiyatlarının uygun olması ise vatandaşın yüzünü güldürdü

Kurutmalık sebze mesaisi başladı. Kurutulan fasülye, biber, kabak, bamya ve patlıcan gibi sebzeler kışın tüketiliyor. Vatandaş bugünlerde kurutmalık sebze almak için pazarlara koşuyor. Muhacir ve Kadınlar Pazarı'nda kurutmalık noktasında hafta sonu hareketlilik yaşandı. Birçok aile sebzelerini alıp kurutarak kış ayına hazırlanmaya başladı. Muhacir Pazarı esnaflarından Abdullah Korkmaz, satışların yeni başladığını ve önümüzdeki hafta içinde daha çok artacağını belirtti.

SEBZE ALIRKEN DİKKATLİ OLUN

Korkmaz, havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutulan sebzelerin, kurutmaya uygun olgunlukta olması gerektiğine dikkat çekti. Bu olgunluğun dışında olan sebzelerin kurutulamayacağını söyleyen Korkmaz,  “Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveleri yara almamaları için çırparak değil elle topladık. Kurutmalık sebze işi çok zahmetli ve sabır gerektiren bir iş. Vatandaş, sebze alırken dikkatli davranmalı. Öncelikle taze, kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalı. Kurutulacak sebze ya da meyvenin sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarını ayıklamalı. Kurutulacak sebzeler iyice yıkamalı ve temizlenmelidir. Kurutma işlemi direk hava temasıyla ya da fırınlarda yapılabilir. Oyulan sebzeler, güneşin ısısına göre farklı şekiller ve zamanlarda kurur.  Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebzenin balkon veya teras gibi iyi hava akımı alan bir yerde saklanması oldukça önemli. İdeal kurutma ısısı 50-60 derecedir. Daha yüksek ısılar gevrek olur, kurutma yapılamaz. Doğal kurutmada sebzeleri gölgede, bırakmaK doğru olur. Doğal kurutma için direkt güneş almayan bölgeye tek tek dizilen sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmayın” dedi.

ÇOK BEKLETİLİRSE VİTAMİNİ AZALIR

Vitamin bakımından zengin olan sebzelerin, güneşte çok bırakıldığı zaman vitamin kaybı yaşayacağını dile getiren Korkmaz, şunları kaydetti: “Sebzelerini gölgede kurutmak için imkanı olmayanlar, sebzeleri yüksek güneş ışığının etkisinden korumak için kurutulacak yiyeceklerin üstünü temiz bir tülbentle örtmesi lazım. Kurutmanın yanı sıra onları saklamak ve muhafaza etmekte çok önemli. Kurutulan sebzeleri bez torba ya da cam kavanozlarda serin ve karanlık yerlerde muhafaza edin. Derin dondurucunuz varsa onda saklayın. Doğal ve taze olan ürünleri kış aylarında kurutarak yemek çok güzel oluyor. Kış sebzeleri kesinlikle yazın tarladan getirilen doğal sebzelerin yerini tutmaz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.