Kış aylarının vazgeçilmezi

Kış aylarının vazgeçilmezi

Bozkır tahini, soğuk havalardan korunmak için vatandaşın öncelikli tercihi oluyor. Kahvaltılarda ve yemeklerden sonra eşsiz bir ikram olarak sunulan bozkır tahini, köpük helva ile buluşunca ayrı bir lezzet olarak ortaya çıkıyor

Bozkır'da bulunan Kalaycıoğlu Hakiki Bozkır Tahinleri üretim tesisi Konya'dan dünyaya açılmaya devam ediyor. Fabrikada üretilen bozkır tahini, birçok aşamadan geçerek son şeklini alıyor. Bozkır tahini gerek Türkiye'de gerekse dünyanın birçok noktasında kendine alıcı buluyor. Vatandaşlar bozkır tahinini en çok köpük helva ile birlikte yemeyi tercih ediyor. Soğuk havalardan korunmak için yenilen bozkır tahini, vücudu sıcak tutarak direnç artırıyor.

BOZKIR TAHİNİ ESKİ USULDÜR

Bozkır tahininin eskiden beri sofralarda yer aldığını ve ham maddesinin susam olduğunu belirten Kalaycıoğlu Hakiki Bozkır Tahinleri üretim tesisi sahibi Selahattin Kalay, “Bozkır tahini, susam kabukları alınmadan yapılan eski usül tahinidir. Hakiki bozkır tahini, en kaliteli susamlar ile yapılır. Eskiden tercih edildiği gibi bozkır tahini yine birçok kişi tarafından sofraların vazgeçilmez gıdası olarak görülüyor. Bozkır tahini yapmak ve yemek eski bir gelenektir” dedi.

BİRÇOK AŞAMADAN GEÇEREK YAPILIYOR

Bozkır tahininin yapılışının kolay olmadığını, çok farklı aşamalardan geçerek sofralarda yer aldığını dile getiren tesis Kalay, “Tahinde kullandığımız susamları özel seçiyoruz. Susamlar Bozkır'a Fethiye Köyceğiz'den getiriliyor. Gelen susamlar temiz ve hijyenik depoda bekletiliyor. Havuzlarda 24 saat boyunca yıkanıyor. 24 saat sonunda susamları kazanlarda pişirmeye başlıyoruz. Eğer kepeksiz tahin yapacaksak kabuk alma makinesinde susamın kabuğunu alıyoruz. Daha sonra susamı kavurmaya başlıyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra susamı soğuması için bırakıyoruz. Daha sonra elek adı verdiğimiz makinede susamı pisliklerinden arındırıyoruz. Eleme işlemine tabi tutulan susamımız tüm bu zorlu aşamalardan sonra tahin olmaya hazır hale geliyor. Tahin değirmenlerinde sepet diye tabir edilen yere pişirilip temizlenmiş susamı yerleştiriyoruz. Susamlar tane tane yukarıdan değirmen taşına doğru iniyor. Arada ezildikten sonra sofralara hazır hale geliyor” şeklinde konuştu.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Tahinin ham maddesi olan susamın ve tahin tüketmenin birçok faydası olduğunu da söyleyen Kalay, konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Susamda yüzde 45 oranında protein, yüzde 55 oranında ise yağ vardır. Susam, gençlik kaynağıdır. Hücreleri yenileme ve yaraları kapama özelliği var. Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunuyor. Susamın içinde C ve B vitaminleri de boldur. Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür. İki çorba kaşığı tahinde, yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır. Tahin, çok doyurucu özelliğe sahiptir.  Tahin yiyen birisi uzun bir süre açlık hissi duymaz. Tokluk hissi verdiği için acıkmayı geciktirir. Protein ve vitamin olarak tahin, çok güçlü ve zengin bir içeriğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tahin enerji deposudur. Genellikle kış aylarında daha çok tercih edilir. Tahin yiyen insan, gün içerisinde çok enerjik olur ve üşümez. İnsanın çetin yaşam koşullarına veya soğuk havaya karşı dayanıklılığını artırır.”

BOZKIR TAHİNİNE İLGİ ARTTI

Sadece Bozkır'da değil Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde de bozkır tahinine olan ilginin  arttığını söyleyen Kalay, “Tahin doğal bir üründür. Doğal olan her zaman hem daha değerlidir hem de daha kapsayıcıdır. Yapay olan hiçbir ürün doğal olanın yerini tutamaz. Hastalıklar arttı. Günümüzde ismini önceden duymadığımız çoğu hastalık yaygınlaştı. Doğallığımızdan uzaklaştık. Vücudumuz gün içerisinde tanımadığı birçok yiyecek ile karşı karşıya kalıyor. Bu ürünler hem besleyici değil hem de birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Bunlardan korunmak için hakiki bozkır tahini, sofralardan eksik edilmemelidir. Tahin, tek yenildiği gibi alternatif tatlar ile de tüketilebiliyor.  Doğal ve bir o kadar da besleyici olan bozkır tahini, insanların öncelikli tercih ettiği  ürün oldu. Bozkır tahinlerimiz el değmeden modern tesislerimizde hijyenik koşullarda üretilmek ile birlikte şuan birçok farklı yere tahin gönderiyoruz. Tahinlerimize olan ilgi her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum