Kış aylarında 7 şifalı besin

Kış aylarında 7 şifalı besin

Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Betül Güney, kış aylarında beslenmenin önemine dikkat çekerek, “Kış aylarında bol bol balık, soğan, brokoli, ıspanak ve portakal yeyin” önerisinde bulundu

Kış aylarının kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde vücut direnci de düşüyor, grip veya soğuk algınlığı salgınları da artıyor.  Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Betül Güney, Virüslere karşı vücut direncini artırmak elimizde ancak en etkili önlemlerin başında mevsime göre doğru beslenmek ile mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek geliyor çünkü mevsiminde, taze sebze ve meyve tüketmek bağışıklık sistemini güçlendiriyor” dedi. Diyetisyen Betül Güney, kış aylarında özellikle balığın sık sık tüketilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Balık yağları, içeriğinde yüksek oranda bulunan omega 3 yağ asiti ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en önemli yağlardan biridir. Balık tüketemeyen kişiler alternatif olarak, yine tam mevsimi olan taze cevizi tercih edebilirler. Ceviz, bileşiminde hem omega 3 hem de E vitamini içermesi nedeniyle balık tüketmeyen kişiler ve vejetaryenler için iyi bir protein kaynağı olabilir ancak kilo vermek isteyen veya kontrol eden kişiler günde 3–4 adet cevizi geçmemelilerdir.”

SOĞAN VE SARIMSAK ANTİBİYOTİK

Soğan ve sarımsak güçlü antibiyotik özelliğe sahip iki sebze olduğunu belirten Güney, “Aslında hepimiz yeterince soğan tükettiğimizi düşünsek de bu pek de gerçeği yansıtmıyor çünkü soğan ve sarımsağın antibiyotik etkinliğinden yararlanmak için çiğ tüketmek gerekiyor. Bu amaçla, salata veya yoğurt gibi besinler içine doğranarak tüketilebilir. Unutmadan, sarımsaklı ev yoğurdu yiyerek bir taşla iki kuş vurabilirsiniz! Çünkü ev yoğurdu içerisinde bulunan probiyotikler bağışıklık sistemimizi güçlendirmede oldukça iyi bir yere sahip. Ayrıca ev yoğurdu dışında günde içeceğiniz bir bardak kefir ile bağışıklığınıza destek olabilirsiniz”

BU ÜÇ SEBZEYİ MUTLAKA TÜKETİN

Kış aylarında brokoli, ıspanak ve kereviz gibi sebzelerin de tüketilmesi gerektiğini aktaran Güneşy, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Brokoli kış sebzelerinin en faydalılarındandır. Bileşiminde bulunan C vitamini, karotenoid, sulforalen, quarcetin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ancak brokoli tüketirken dikkat etmemiz gereken nokta C vitamininden faydalanmak için (özellikle sigara tüketen kişilerin en çok ihtiyacı olan vitamin) soğan ve sarımsaktakine benzer şekilde mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmektir. Brokoli bazı durumlarda dikkatli tüketilmeli, tiroid ve gut hastalarının diyetleri için çok iyi bir seçenek değildir. Ispanak içeriğinde yüksek C vitamini ve E vitamini sayesinde bizi kışın etkilerinden korur. Ispanak da diğer çoğu sebze gibi salatalarda çiğ olarak tüketilmelidir. Kereviz yüksek lif içeriği sayesinde uzun süren bir tokluk sağlarken aynı zamanda kabızlığı önler. İdrar söktürücü özelliği kalp yetmezliği hastalarında ödem atılmasını sağlayarak önemli bir yarar sağlar. Kereviz, genel bakışla bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kansere karşı koruyan, apigenin ve luteolin adlı flavonoidleri içeren ve aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olan çok yararlı bir besindir.”

TURUNÇGİL TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN

Kış aylarında özellikle turunçgiller tüketiminin ihmal edilmemesini gerektiğini ifade eden Güney, “Turunçgiller kış aylarında en çok tükettiğimiz meyveler arasında yer alıyor. Portakal, mandalina, greyfurt gibi bu grubun temsilcilerinde içerik olarak ilk akla gelen C vitamini olsa da A vitamini öncül maddesi olan Beta karoten de önemli bir yer tutar. Bu iki vitamin bağışıklık sistemini koruyan önemli vitaminlerdendir. Tüketimde dikkat edilmesi gereken nokta, bu meyvelerin oksijen ile temasında vitamin kaybına uğraması nedeniyle suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisinin tüketilmesidir” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.