Kırtasiye alışverişinde buna mutlaka dikkat edin

Kırtasiye alışverişinde buna mutlaka dikkat edin
Milyonlarca öğrenciyi okula başlama telaşı sararken, veliler de okul ihtiyaçları için alışveriş listeleri hazırlamaya başladı. Uzmanlar, kırtasiye alışverişi yapacak velileri etiketlere dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, okulların yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına günler kala kırtasiye alışverişi yapan velileri uyardı. Temel, "Etiketsiz ürünlerin kesinlikle alınmaması gerekiyor, bu çok önemli bir nokta çünkü eğer siz üzerinde işte TSE, CE, EEN, ISO gibi bir şeyler görmezseniz bunlar gelişigüzel karşımıza çıkmış demektir. Velilerimizden şunu istiyoruz; bu ürünleri alırken kesinlikle bu işaretlere bakmaları ve etiketli olmaları, bunlar çok önemli" dedi.

"ÜRÜN İŞARELERİNE VE ETİKETLERİNE BAKILMALI"

Çocukların yeme-içme ve kullandıkları malzemelerden kaynaklı olarak çeşitli hastalıklar yaşadığına dikkat çeken Temel, "Çocuğunuz çok normalken, akşama kadar bu ürünleri kullanmadan sonra akşam bir bakıyorsunuz hiperaktifliğinde bir artma söz konusu olmuş. Sinirlenmiş ya da ellerinde herhangi bir kızarıklık olmuş ya da bakıyorsunuz ileride hormonal problemler karşımıza çıkmış ya da üreme organlarında bir problem çıkmış. Biz bunun nedenlerinde daha çok hem yeme-içme hem de kullandıkları malzemelerden kaynaklandığını söylüyoruz. Gerçekten de bu ürünlere baktığımız zaman ftalatlardan, hani o özellikle yumuşatma özelliği gösteren ftalatlardan, boyama özelliğini göstermesi için azoboyar maddeler, ağır metaller, nikel gibi, açacaklarda veya makaslarda kullanılan nikel gibi metaller, bunların çok fazla kullanıldığını görüyoruz” diye konuştu.

“ETİKETSİZ ÜRÜNLER KESİNLİKLE ALINMAMALI”

Devletin bunlara bir sınırlama getirdiğini belirten Temel, “Etiketsiz ürünlerin kesinlikle alınmaması gerekiyor, bu çok önemli bir nokta çünkü eğer siz üzerinde işte TSE, CE, EEN, ISO gibi bir şeyler görmezseniz bunlar gelişigüzel karşımıza çıkmış demektir. Velilerimizden şunu istiyoruz; bu ürünleri alırken kesinlikle bu işaretlere bakmaları ve etiketli olmaları, bunlar çok önemli” dedi.

"ANAOKULU VE BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİ AĞIZLARINDA DİŞLEYEBİLİYORLAR"

Prof. Dr. Temel, dünyada yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında silgilerde, dörtte üçü kadar bir kimyasal yığınla karşılaşılıp, bir toksik kimyasal yığılmanın olduğuna vurgu yaptı. Temel, "Çocuklarımızın da en fazla muhatap oldukları şeylerden bir tanesi de silgi. Özellikle anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri onları ağızlarında dişleyebiliyorlar. Yutabilirler bakın. Eğer silgilerden falan çocuklarınız yutmuşsa büyük bir tehlikeyle karşı karşıyasınız demektir. Vücuda geldiği zaman bunlar ne olacak? Çözünmeyle vücudun değişik organlarına bir yayılma söz konu olacaktır. Buna çok dikkat edelim" diye konuştu.

Kuşun kalemlerde, isminden de belli olduğu gibi kurşun olduğu bilgisini paylaşan Temel, "Bunları da çocuklarımız büyük bir ihtimalle ağızlarına falan götürüyorlar. Çünkü onlar daha yeni alışma devresindeler. Bir kurşun zehirlemeye kadar gidebilir. Bu konuda da çok dikkat etsinler. Özellikle anaokulu bizim çıtçıt dediğimiz şeylerden değil de direkt normal herkesin kullanmış olduğu o kurşun kalemleri tercih edilsin” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.