Kırmızı ette panik yok

Kırmızı ette panik yok

Fiyatının sürekli artması nedeniyle bir dönem Türkiyenin gündemine yerleşen kırmızı et, şimdilerde tamamen duruldu

Fiyatının sürekli artması nedeniyle bir dönem Türkiye’nin gündemine yerleşen kırmızı et, şimdilerde tamamen duruldu. Et fiyatı 30 liradan 20 liraya kadar geriledi. Bu durum hem üreticiyi, hem de tüketiciyi memnun etti

Et fiyatlarında bir dönem yaşanan fahiş artışlara ne üretici, ne de tüketici bir anlam veremiyordu. Herkes fiyat artışının kaynağını arıyor, bu gidişe bir dur demek istiyordu. Nihayet et fiyatındaki yükselme durdu ve et fiyatları makul bir seviyeye geriledi. Merkezi Ladik’te bulunan Yılet Et ve Et Ürünleri Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Kılıç, “Yılet Entegre Et Tesisleri günlük 250 büyük baş, 400 küçükbaş kesme kapasitesine sahiptir. Et sektöründe Konya’da çok güzel gelişmeler oldu. Konya, piyasaya yeni giren firmalarla da birlikte Türkiye’nin en önemli et üretim ve dağıtım tesislerinden bir tanesi olmuştur. Türkiye’nin birçok yerine et Konya’dan gitmektedir” dedi.

ET PİYASASI BAHARDA BÜYÜYOR

Konya’da günlük ortalama 120 ton büyükbaş, 18-20 ton kadar da küçükbaş et üretimi bulunduğunu dile getiren Can Kılıç, “Yaz sezonuyla birlikte piknikler başladı ve mangal sezonu da açıldı. O yüzden işlerimizde bir açılma oldu ki önümüzdeki günlerde daha çok açılacağını söyleyebiliriz. Et üretimi ve dağıtımda Türkiye’nin pilot bölgelerinden biri olan Konya’dan turizm sezonu açıldığında sahil bölgesine et gönderilmektedir. Bunun yanında İstanbul, Ankara gibi büyük illere de Konya’nın et temini sürekli olarak devam etmektedir. Ayrıca perakende et sektörü de içinde bulunduğumuz bahar döneminde hareketlenmeye başlayıp, yaz mevsiminin sonuna kadar canlı kalmaktadır. Havanın ısınmasına bağlı olarak piknikler artmakta, bu da et piyasasına olumlu yansımaktadır” ifadelerini kullandı.

BESİCİ DE, KASAP DA, TÜKETİCİ DE MEMNUN

Fiyat istikrarsızlığı ve sürekli artış eğilimi göstermesi nedeniyle bir dönem Türkiye’nin gündemine damgasını vuran kırmızı etin şimdilerde sakin ve belli düzeyde sabit bir şekilde seyrettiğini dile getiren Can Kılıç, “Şu an et piyasası tamamen durulmuş durumda. Devletin el vermesiyle beraber gayet iyi bir şekilde rutin fiyatlar devam etmektedir. Zaten olası bir yükselme durumunda Et ve Balık Kurumu piyasaya müdahale ediyor. Besincinin malını satmakta zorlandığı an bu kurum satın alıyor. Bu da nihayetinde fiyatta denge sağlıyor. Et ve Balık Kurumu dengeyi en iyi şekilde tutuyor. Şu anki fiyatlar makul, bir buçuk yıldır fiyatlar aynı seviyede. Perakende tezgaha yansıyan yemeklik kıyma 18-19, kuşbaşı et ise 20-21 TL’dir. Kırmızı et 30-32 lira, kıyma 26-27 liraya kadar çıkmıştı. Şu an halkımızın bütçesine uygun bir fiyatta” diye konuştu.

ET FİYATI ARTMAYACAK

Bu yıl kısa vadede kırmızı et fiyatının yükselmesini beklemediklerini, göstergelerin de yükselmesini gerektirecek bir durum oluşturmadığını bildiren Yılet Yönetim Kurulu Başkanı Can Kılıç, “Kırmızı et afaki oranda yükselmeyecek. Halk artık etle barışmış durumda. Şu an için fiyatlar makul. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Et fiyatından kimse korkmasın, ben et fiyatlarının bu şekilde devam edeceğine inanıyorum. Devletin aldığı önlemlerle et sorunu tamamen bitti. Ayrıca yeterince besimiz de bulunmaktadır” dedi. Besicilik yapan Hakan Erdoğdu da, piyasanın şu an ne çok düşük, ne de çok yüksek olmadığını belirterek, “Besicilere devlet tarafından verilen destekler çok iyi geldi. Fiyat artışının olmaması bizleri de sevindiriyor. Fakat yem fiyatlarının sürekli yükseliyor olması bizleri endişelendiriyor. Saman, arpa ve benzeri yem türlerinin fiyatları her geçen gün artıyor. İnşallah en kısa sürede buna da bir çözüm üretilir” diye konuştu.

RASİM ATALAY 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.