Kiralık altın yok

Kiralık altın yok

İstanbul'da son dönem moda haline gelen altın kiralama kampanyaları Konya'da yapılmıyor. Kuyumcular hem güvenilir olmamasından hem de Konya'nın düğün kültürüne uymamasından dolayı altın kiralama yoluna gitmiyor

Son günlerde özellikle İstanbul'da altın kiralama kampanyaları adından sıkça söz ettiriyor. Yükselen altın fiyatları karşısında vatandaşlar da altını almak yerine kiralama yoluna gidiyor. Evlenecek çiftler, maddi durumları el vermediği için 2 veya 3 günlüğüne takıları kiralıyor. İstanbul'da ortaya çıkan kiralama sistemi, bir çok ile de yayıldı. Ancak Konya'da hiçbir kuyumcu altın kiralama kampanyası uygulamıyor. Kuyumcular hem güvenilir olmadığından hem de Konya'nın düğün kültürüne uymadığı için altınını kiralamak istemiyor. Kiralama kampanyaları geçtiğimiz yıllarda da uygulansa da bu sezon altının anormal derecede yükselmesi çiftlerin bir çoğunu altın kiralamaya itiyor. Kiralama yöntemiyle altınların normal satış fiyatının yüzde 18 kadarı kiralama parası olarak alınıyor. Ancak kuyumcular ile hiçbir sözleşme yapılmadığı için, kuyumcular tarafından güvenilir bir yöntem olarak görülmese de kuyumcular genelde tanıdıkları çiftlere altın kiralıyor. Konya'da ise altın kiralayan hiçbir kuyumcu bulunmuyor.

ALTIN FİYATLARININ ARTMASI ETKİLİ OLDU

Altında bu sezon fiyatların anormal düzeyde artmasının kiralama kampanyalarını ortaya çıkardığını belirten Sarraflar Çarşısı'nda bulunan Selman Kuyumculuk sahibi Ali İhsan Uyan, "Geçtiğimiz yıllarda da bu tür kiralama haberleri ile karşılaşmıştık. Ancak o zamanlar Türkiye genelinde kiralama işini yapan kuyumcu sayısı 15'i geçmezdi. Bu sezon altın fiyatları inanılmaz derecede yükseldi. Bizlerin, daha doğrusu kimsenin beklemediği bir artış yaşandı. İşte bu yüzden de kiralama kampanyası yapan kuyumcuların sayısı da arttı. İstanbul bunun başını çekse de bugün bir çok ilde yapılıyor. Sözleşme gibi bir şeyin de yapılmadığını biliyoruz. Dolayısıyla güvenilir bir yöntem olarak da görülmemektedir. Fakat vatandaşlardan gelen yoğun talep kuyumcuyu da ister istemez kiralamaya itebilir. Çünkü yanındaki dükkan altın kiralıyor da sen kiralamıyorsan, müşteri kaybedebilirsin" ifadelerini kullandı.

KİRALAMAK DÜĞÜN KÜLTÜRÜMÜZE UYGUN DEĞİL

Altın kiralamanın Konya'nın düğün kültürüne uymadığını ifade eden Uyan, "Kiralamanın en çok yapıldığı yer İstanbul. İlden ile düğün kültürü değişiyor. Konya'da böyle bir şey söz konusu değil. Ben dahil Konya'daki hiçbir kuyumcu altın kiralamıyor. Çünkü bizim düğün kültürümüze uygun düşmeyen bir şey. Bugüne kadar da bize gelip de altın kiralama soran bir vatandaşımız da olmadı. Açık konuşmak gerekirse biraz da gösteriş için bu tür kiralama yöntemleri ortaya çıkıyor. Milletimiz gösterişi seviyor. Gösterişli, büyük düğün salonlarına harcanan para ile, altın ihtiyacı karşılanabilir. Bunun yanında pahalı olan ve kiralanmak istenen takıya verilecek para ile, daha az gösterişli bir takı alınabilir. Konya'da dün yoktu kiralama işlemi, bugün de yok. Konya gibi bir yerde bundan sonra da olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

DÜĞÜN SEZONUNDAN UMUTLUYUZ

Kış döneminde beklenen satışı yapamadıklarını belirten Uyan "Altındaki dalgalanma bizi çok etkiledi. Yatırımcıları da etkiliyor. Dolayısıyla kış döneminde beklediğimiz satışı yapamadık. Yaz aylarını yani düğün sezonunun açılmasını bekliyorduk. Piyasa yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Kış döneminde yaptığımız satışlar genelde yatırımcılara yönelik oluyor. Fakat yaz aylarında düğün sayısındaki artış altın piyasasına da yansıyor. Ramazan ayından önce evlenmek isteyen çiftlerin sayısı çok. Ama yine de piyasanın daha hareketli olmasını bekliyorduk. Yüzük, küpe ve bilezikler düğün sezonunun en çok satılan takıları arasında" sözlerini kullandı.

ALTIN HER ZAMAN GÜVENİLİR LİMAN

Dövizde özellikle son yıllarda yaşanan büyük dalgalanmaların altının ne kadar güvenilir bir liman olduğunu bir kez daha ortaya attığını kaydeden Uyan, şöyle konuştu: "Yatırımcılar için altın her zaman güvenilir bir liman olmuştur. Uzun vadede zarar etme gibi durum söz konusu değil altında. Döviz gibi de bir hareketlenmenin yaşanmadığını görüyoruz. Bu sezon altının olağan dışı artması çoğu yatırımcıyı da harekete geçirdi. Altına yatırım yapmak isteyenlere tavsiyem zaman kaybetmeden alışverişlerini yapsınlar."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.