Kiralara yüzde 25 zam sınırlaması bu tarihte bitiyor! Fiyatlar bir anda artacak

Kiralara yüzde 25 zam sınırlaması bu tarihte bitiyor! Fiyatlar bir anda artacak

Kiracılar ve ev sahipleri arasında tartışmalar artarak devam ediyor. Ev sahipleri kiralara yüzde 25 zam sınırlamasını mantıksız bulurken kiracılar ise bu uygulamadan memnun. Söz konusu sınırlamanın bu tarihte biteceği öğrenildi.

Türkiye'de ekonomik krizin etkileriyle vatandaşın alım gücü düştü. Asgari ücret 17 bin 2 TL ancak en düşük ev kirası 10-15 bin TL bandında. Geçinmekte zorlanan vatandaşları korumak maksadıyla kira fiyatlarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Söz konusu uygulamanın ne zaman sona ereceği belli oldu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamanın ardından, konut için kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının süreceği belirtilmişti.

Bakan Tunç açıklamasında, "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."

kira-2.webp

Buna göre; Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine mayıs ayında da yüzde 25 zam yapabilecek. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının temmuz ayından sonra süreceğine dair bir açıklama henüz yapılmadı. Yüzde 25'lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

İŞYERLERİNDE KİRA ZAM ORANI SINIRLAMASI YOK

İşyerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 59,64 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi mayıs ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 59,64 olarak uygulayacak.

MAYIS AYI KONUT İÇİN KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 17 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Mayıs 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: 4 bin 250 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 21 bin 250 TL

12 AYLIK TÜFE'YE GÖRE KONUT İÇİN KİRA ZAMMI HESAPLANSAYDI

Mevcut Kira Bedeli: 17 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Mayıs 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %59,64

Kira Artış Tutarı: 10 bin 139 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 27 bin 139 TL

Kiracılar zam sınırlamasının devam etmesi gerektiğini düşünürken ev sahipleri ise bu uygulamayı saçma buluyor. Her şeyin fiyatı yüzde 60 artarken kira zammının yüzde 25 olarak belirlenmesiyle ev sahipleri zarara uğruyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum