Kiracılar mı haklı yoksa ev sahipleri mi? Yüzde 25 sınırı bu hale getirdi
Konya'da ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim tırmanıyor. Taraflar, kira konusunda orta yolu bulamadığı için küfürlü tartışmalar ve kavgalar kaçınılmaz oluyor. Bu süreç, her iki tarafı da ekonomik ve psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Tarafların davacı olması durumunda mahkeme süreci 1,5 yılı bulurken, arabulucuya giden kiracıların ve ev sahiplerinin problemi en fazla 4 haftada çözüme kavuşturuluyor. Toplumsal soruna çözüm ürettiğini söyleyen arabulucular, meselenin arabulucuda çözülmesinin bir de ekonomik olduğunu aktarıyor.
KİRA ARTIRIN YA DA EVİ BOŞALTIN
Hukukçu-Arabulucu Onur Kartal, kendisine konu ile ilgili birçok dosya geldiğinin ve bu dosyaların kira artış ve tahliye istemli olduğunun altını çizdi. “Neredeyse hepsini anlaştırdık” diyen Kartal, “Şu an ev sahibi ve kiracı arasında çok fazla uyuşmazlık var. Kira davalarına Sulh Hukuk Mahkemeleri bakıyor. Konya Bölge Adliye Mahkemesi 4. hukuk dairesi şu an tıkanmış durumda. Net bir dosya sayısı veremem” şeklinde konuştu.
MAHKEME UZUN SÜRÜYOR ARABULUCUYA GİTMEK DAHA AVANTAJLI
Bugün açılan bir davanın duruşmasının, mart veya nisan ayına verildiğine vurgu yapan Kartal, “Bu ilk duruşma. Dosyanın karara çıkması en iyi ihtimalle 1 veya 1,5 seneyi buluyor. Burada en iyi çözüm yolu, arabuluculuk. Vatandaş veya avukatı Konya Arabuluculuk bürosuna başvuruyor. Aynı gün arabulucu görevlendiriliyor. 24 saat içinde arabulucu tarafından bu görev kabul edilmek zorunda. Kabul edilmezse görev ondan alınıp başka bir arabulucuya veriliyor. Arabulucu görevi kabul edince süreç başlıyor. 3 hafta, zorunlu durumlarda da 4 hafta içinde tarafları uzlaştırıyoruz. Bir kiracı 2 bin TL kira veriyor diyelim. Ev sahibi de 15 bin TL istiyor. Biz, orta bir yerde ev sahibi ve kiracıyı buluşturuyoruz. Kiralar, evin konumuna, yaşına, durumuna göre belirleniyor. O bölgedeki evlerin ilanlarına bakılıyor ve ortalama fiyat ona göre belirleniyor. Mesele arabulucuda daha hızlı çözülüyor. Mahkeme durumu söylediğim gibi çok uzun sürüyor. Bu süre 1,5 yılı buluyor. Arabulucuğun taraflara ekonomik kolaylığı da var. Hem daha kısa sürede konu çözülüyor, hem daha ekonomik oluyor hem de toplumsal soruna bir çözüm bulunmuş oluyor.”
BİRBİRİNE KÜFÜR VE EZİYET EDENLER OLUYOR!
Hukukçu-Arabulucu Onur Kartal, ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan gerilimi tek yönlü değerlendirmenin doğru olmayacağını da söyledi. Kartal, iki tarafın da kendine göre haklı veya haksız olduğu durumların olduğunu ifade etti. Bazı kiracıların kirada yüzde 25 kira artışı sınırı uygulamasını suistimal ettiğini ifade eden Kartal, son olarak şunları belirtti: “Yüzde 25 kira sınır uygulaması, kanun yapma mantığına da, toplumun ekonomik gerçekliğine de aykırı. Asgari ücrete yüzde 100 zam yapılıyor. Her şeye zam üzerine zam geliyor. Türkiye'de gerçekten çok ciddi bir zam furyası oldu. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyorsun. Bu doğru bir uygulama değil. Zulüm olur. Yüzde 25 kira artış sınır uygulaması uygulanıyor. Kavgalar da bu yüzden çıkıyor zaten. Ev sahibi, kiracısının elektriğini kesiyor. Birbirlerine zarar vermek isteyenler oluyor. Telefonda birbirine küfür edenler oluyor. Mesele artık toplumsal bir sorun haline geldi. Arabuluculuk yöntemiyle biz insanları buradan mutlu, barışmış ve anlayışlı bir şekilde gönderiyoruz. Zor oluyor ama uğraşacağız. İnsanlar karşılıklı olarak içini dökünce rahatlıyor. Diğer türlü sorunlar daha da büyüyor.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.