Kimse Yok Mu, Farklı Kültürleri Kardeşlik Sofrasında Buluşturdu

Kimse Yok Mu, Farklı Kültürleri Kardeşlik Sofrasında Buluşturdu

Farklı din ve kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin, barış ve kardeşlik için önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kimse Yok Mu Derneği’nin düzenlediği ‘Kardeşlik Sofrası'nda Müslüman, Hristiyan, sanatçı ve kanaat önderleri...

Farklı din ve kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin, barış ve kardeşlik için önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Kimse Yok Mu Derneği’nin düzenlediği ‘Kardeşlik Sofrası'nda Müslüman, Hristiyan, sanatçı ve kanaat önderleri 300 yıllık tarihi konakta bir araya geldi. Misafirler, Kurban Bayramı’nda kardeşliğin pekişmesi için hep birlikte dua etti.

Farklı din ve kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin'de, Kimse Yok Mu Derneği'nin öncülüğünde Kurban Bayramı'nın 1’ci gününde Kardeşlik Sofrası kuruldu. 7 bin yıllık tarihi şehirde bir araya gelen ve farklı kimlikleri temsil eden insanlar aynı sofraya oturdu. Suriyeli ve Afgan mültecilerin de bulunduğu sofrada, Mezopotamya'da yaşanan savaşların ve dökülen kanların son bulması için dua edildi.

Mardin’in Dara köyünde Kimse Yok Mu Derneği’nin kurduğu Kardeşlik Sofrası'na Kimse Yok Mu Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Özkalay, sanatçı Ertuğrul Erkişi, eşi Aslıhan Erkişi, Suriyeli din adamı Abdullah Atuğ, Singapur Müslim Expot Newok İslami Yardımlaşma Derneği yöneticisi Tim Alderamhd Timuzi, Dara köyü muhtarı İbrahim Bilgiç, Kimse Yok Mu Derneği Mardin Şube başkanı Faruk Yücesoy, Samanyolu televizyonunda yayınlanan İki Dünya dizisi oyuncuları ile Suriye ve Afgan mülteciler katıldı.

'MARDİN AŞURE GİBİDİR'

113 ülkede kardeşlik sofrası kuran muhteşem bir derneğin üyesi olarak Mardin’e geldiğini belirten Kimse Yok Mu Derneği Başkan Yardımcısı Ayşe Özkalay, Mardin kültürlerin beşiği olması açısından ehemmiyet teşkil ettiğini söyledi.

Mardin'de hakikaten farklı kültürlerin, farklı medeniyetlerin birbirlerini kabul ederek ve birbirlerini severek değişmeden dünyaya mal olduğunu belirten Özkalay, "Mardin bir aşure gibidir. Aşurenin içine bakıyorsunuz her türlü tatlı ve şeker vardır. Mardin kardeşlik sofrasını aşureye benzetiyorum. Derneğimizin asıl çıkış noktası sevgidir. Yani bu sevgi ile 113 ülkeye gidildiğini, kalplerin fethedildiğini, dualar alındığını, bilinmeyen insanların, bilinmeyen kalplerin açıldığını görmekten büyük haz aldım. Şimdiye farklı yerlere gittik. Farklı yerlerde vazife aldık. Ama Kimse Yok Mu ile Mardin’de olmak bana bayramı bayram ettirdi diyebilirim." ifadelerini kullandı.

'KİMSE YOK MU DERNEĞİ İLE TAVRIMIZI BÜTÜN DÜNYAYA GÖSTERDİK'

Türk sanat müziği sanatçısı Ertuğrul Erkişi ise Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllüsü olarak medeniyetler şehrinde kardeşlik sofrasında bir araya geldiklerini söyledi. Erkişi, "Büyüklerimizin çok güzel bir sözü vardır. Diyorlar ki 'bir araya gelin, birbirinizle görüşün, konuşun. Hiç olmasa sulh zemini kardeşlik sulh zemini oluşsun.' Bugün gerçekten bayram vesile oldu. Hem Kimse Yok Mu Derneği bize bu ortamı sağladı. Mardin çok güzelliklerin, çok renklerin bir arada yaşadığı, kardeşçe muhabbeti yaşama fırsatı bulduk. İnşallah bu sulh zemininin bütün dünyaya yayılmasına arzu ediyoruz. Bizim medeniyetimiz bizim insanlara 'Emri Bil Maruf Nayyu Ala Münker’i Öğreten bir medeniyettir. Bunun olması için barış olması, sulh olması lazım. Bu açıdan da bugün burada Kimse Yok Mu Derneği ile bütün dünyaya tavrımızı gösterdik. Bunun büyümesini diliyorum. Allah bu bereket ve muhabbet sofralarını bereketlendirsin." şeklinde konuştu.

Kanaat önderi Mehmet Aksoy, Kimse Yok Mu Derneği'nin Kurban Bayramı'nda farklı insanları bir araya getirmenin mutluluğunu yaşattığını ifade etti. İnsanların bir araya gelmesine vesile olan güzellikler olduğunu belirten Aksoy, "Güzellikte, barışta, sulhta yardımlaşınız. Takvada yardımlaşınız. Haram işlerinde ise yardımlaşmayın. Aslında bu yemek bir vesiledir. İnsanların bir araya gelmesine vesile olan güzelliklerdir. Allah razı olsun, batıdan İstanbul’dan buraya teşrif eden insanlar vardır. Bu topluluğun içinde sanatçılar, müzisyenler, akademisyenler, değişik branşlardan insanlar vardır. Bu vesile ile bir araya geldik. Barış ortamının daha da pekişmesine neden oldu. Buraya kadar teşrif edip gelen herkesin bayramını kutluyorum. Toplumumuz, insanlarımız sürekli barış görsün. Bu yolda çalışan herkesi Allah muvaffak etsin. Yanı başımızda 20 km uzaklıkta savaş var. Her gün cenazeler geliyor. Oradaki insanlar bizim kardeşlerimizdir. Oradaki huzursuzluk bizi de huzursuz ediyor. İnşallah bu savaş ortamı sona erer." ifadelerini kullandı.

'KİMSE YOK MU DERNEĞİ'NE YAPILAN ZULMÜ DOĞRU BULMUYORUM'

Sanatçı Ertuğrul Erkişi’nin eşi Aslıhan Erkişi, ilk defa Kurban Bayramı'nı anne, babası ve çocuklarından uzakta geçirdiğini söyledi. Erkişi, "Aslında içim biraz buruktu onlardan ayrı olmak. Ama bu güzel kardeşlerimizle aynı sofrada bir arada olduk. O kadar güzel ki duygularımı ifade edemiyorum. Kimse Yok Mu gönüllüsüyüm. Birçok yere gittim. Gönlüm o kadar huzurlu ki yaptığımız bağışlar bizleri mutlu ediyor. Bu günlerde Kimse Yok Mu Derneği'ne yapılan zulmü, haksızlığı doğru bulmuyorum." dedi.

9 YILDIR BAYRAMLARINI KİMSE YOK MU DERNEĞİ İLE MARDİN’DE GEÇİRİYOR

9 yıldır her bayramda Kimse Yok Mu Derneği ile Mardin’e gelen Sevil Baytar, "Bayramı bayram olarak burada her yıl halkın arasında geçirmek beni mutlu ediyor. Rabb'im inşallah devamını getirsin. Böyle mutluyuz. Eşim ve çocuklarım vefat etti, ailem Adapazarı’nda yaşıyor. Hem Ramazan Bayramı hem Kurban Bayramı'nı burada geçiriyoruz. Ben bundan çok mutluyum." şeklinde konuştu.

9 yıldır kardeşi ile Kimse Yok Mu Derneği vasıtasıyla Mardin’e geldiğini ifade eden Semra Şimşek de "Burada bulunmaktan çok mutluyum. Buna anlatmak kolay değil. Bu anlatılmaz yaşanılır. Bu köprüyü kuranlardan Allah razı olsun." dedi.

Suriyeli din adamı Abdullah Atuğ, bu sofrada bulunmaktan dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, 'bu sofraya vesile olan herkesten Allah razı olsun' dileklerinde bulundu.

Yemekten sonra okunan dualardan sonra kardeşlik sofrasında bir araya gelen farklı kültürlerin temsilcileri Kimse Yok Mu Derneği'ne teşekkür etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.