"Kimse rahatsız olmasın" diye dışarıya bile çıkamıyor
Konya'da 22 yaşındaki Yasemin Tiske'nin, doğuştan solunum ve sindirim gibi birçok sistemi birden etkileyen rahatsızlığına iki yıl önce teşhis konulabildi. Hastalığı ilerlediği için zor günler yaşayan genç kız, oksijen desteği aldığı ve sürekli öksürdüğünden dolayı "insanlar rahatsız olmasın" diye dışarıya bile çıkamıyor.
Yasemin Tiske, doğduğundan bu yana bir takım rahatsızlıklarından dolayı birçok hastaneye gitti. Gelişim geriliği nedeniyle çeşitli tedaviler denenen Tiske'nin rahatsızlığı zaman zaman geçer gibi olsa da hep devam etti. Bu şekilde yaşamaya kendini alıştırmak zorunda kalan Tiske, bir üniversitenin okul öncesi öğretmenliği bölümünde okumaya başladı.
İkinci sınıftayken şikayetleri artan Tiske'ye, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde genetik bir hastalık olan "kistik fibrozis" teşhisi konuldu.
Doğuştan olan rahatsızlığının teşhisinde geç kalındığı için, Tiske'nin hastalığının ilerlediği belirlendi. Sönen akciğerlerindeki kesecikler iki kez patlayan ve sürekli oksijen desteği alan genç kız, organ nakli konusunda yetkililerden destek bekliyor.
- Hayalleri yarım kaldı
Yasemin Tiske, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığın geç teşhisinin hayatını tamamen değiştirdiğini, hayallerini yarım bıraktığını söyledi.
Meslek lisesi mezunu olduğu için çevresindekilerin üniversiteyi kazanacağına inanmadığını ifade eden Tiske, "Okulumu bölüm birincisi olarak bitirdim. Çok sevdiğim öğretmenlik mesleği için de okul öncesi öğretmenliği kazandım" dedi.
Ancak hastalığı ortaya çıktıktan sonra sağlık problemleri nedeniyle üniversiteye devam edemediğini anlatan Tiske, şunları kaydetti:
"Nefes almakta çok zorlanıyorum. Sürekli hastalanıyor, hastaneye kaldırılıyorum. Gezmek istiyorum ama hareket ettiğimde hemen yoruluyorum. Sürekli oksijen desteği aldığım ve öksürdüğüm için dışarıya çıkamıyorum. Örneğin sinemada ya da kalabalık ortamda insanlar öksürdüğüm için rahatsız oluyor. Akciğer nakli için başvuru yaptım. Yetkililerin bana yardım etmesini bekliyorum."
- Erken teşhis hayat kurtarıyor
NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevgi Pekcan, çocukların kistik fibrozisle doğabildiğini, hastalığa neden olan genetik değişiklik sebebiyle hastaların vücudundaki bütün salgıların yoğun kıvamda olduğunu, akışkan özelliğini kaybettiğini dile getirdi.
"Bu nedenle akciğer, karaciğer, pankreas ve bağırsak gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır" diyen Pekcan, sözlerine şöyle devam etti:
"Hastalığın erken teşhisi için Sağlık Bakanlığı yeni doğan bebeklerde topuk kanı testine kistik fibrozisi de ekledi. Pilot bölgelerde bu yapılacak. Bazı hastalar, teşhis bile konulamadan ölüyor. Hastalar, erken teşhisle daha sağlıklı yaşam sürecek. Teşhisi geç kalındığı için Yasemin zor günler yaşıyor. Yasemin'de kemik erimesi var, şeker açısından takip ediliyor. Pankreas enzimleri yetersiz. Sinizüt var. Her şeyden önemlisi akciğerleri yetersiz. Mikroplar devamlı buralara yerleşiyor. Akciğer görevini yapmadığı için oksijenlenme de yetersiz. Genişleyen akciğerler iki kez patladı. Akciğer zarları arasına hava kaçması sonucu akciğer kapandı. Sönen akciğerin zarları arasına tüp takıldı."
Pekcan, Yasemin'e organ naklinin yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Nakli az da olsa geciktirmek için ilaç tedavisi uyguluyoruz. Akciğerlerdeki mikropların engellenmesi ve balgamın azaltılması için antibiyotik kullanıyoruz. Göğsüne masaj yapılıyor. Sürekli oksijen aldığından oksijen sistemini yanında taşımak zorunda. İlaçların bir kısmını, direkt akciğerlerde etkili olduğundan cihazlar yardımıyla hava yoluyla alıyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.