Kilitbahir Kale Müzesi yeni yılda tekrar ziyaretçilerine kavuşacak

Kilitbahir Kale Müzesi yeni yılda tekrar ziyaretçilerine kavuşacak
Kalede doğal koşullardan kaynaklı yıpranmalar nedeniyle başlatılan kısmi restorasyon kapsamında kale duvarlarının yüzeyinde ve üst yürüme yollarında oluşan bitkilerle niteliksiz derzler temizleniyor, gezi güzergahındaki ahşap merdivenler yenileniyor.

Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethinden sonra Çanakkale Boğazı'nın iki yakasına yaptırdığı kalelerden biri olan ve 6 yıldır müze olarak hizmet veren Kilitbahir Kalesi'nin, doğal koşullardan kaynaklı yıpranmaların iyileştirilmesinin ardından yeni yılın ilk ayında tekrar ziyarete açılması planlanıyor.

Kilitbahir Kalesi, Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğu'na yardım etmesini önlemek amacıyla Avrupa yakasına 1462'de Gelibolu Sancak Beyi Yakup Bey gözetiminde dönemin alanında tanınmış isimlerinden Mimar Muslihiddin tarafından inşa edildi.

Kale müzesi olarak yeni yüzüyle 2018'den bu yana hizmet veren kaledeki bakım onarım çalışmaları, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının kontrolünde 1 Ekim'de başladı.

Çalışmalar kapsamında kale duvarlarının yüzeyinde ve üst yürüme yollarında oluşan bitkiler mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlendi, özgün malzeme üzerinde oluşan niteliksiz harçlar ve derz onarımlarının temizlenme işlemine geçildi.

Düzgün kesme taşlar ve yığma molozla şekillendirilen, 120 günde inşa edilen 562 yıllık kalede, bozulma ve çürüme tespit edilen ana kuleye giriş kapısında (A avlusu) yer alan ahşap merdiven, ana kule önünde bulunan ahşap yürüyüş yolu ve iç avlu kısmında bulunan ahşap geçiş merdivenleri yenilendi.

Ana kule içindeki ahşap merdivenlerinde tespit edilen eksiklikler tamamlanacak, çürüme gözlenen tırabzanlar yenilenecek. Bel verme, ahşapta bozulma, çürüme gibi problemlerin görüldüğü kalenin çevresindeki hendek bölgesinde yer alan ahşap köprüler onarılacak.

Kuş bakışı görüntüsü "üç yapraklı yonca" şeklinde olan 7 katlı kalede temizleme sonrası açığa çıkan taş duvarın onarımı ise devam ediyor.

Mimari şekliyle birçok ziyaretçiyi cezbediyor
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine, Kilitbahir Kalesi'nin Çanakkale Boğazı'nın muhafızlarından, Fatih Sultan Mehmed'in emanetlerinden, Çanakkale Savaşları'nda gazi olmuş, Tarihi Alan'da en çok ziyaret edilen mekanlardan olduğunu söyledi.

Kilitbahir Kale Müzesi'nin teşhir, tanzim ve mimari şekliyle birçok ziyaretçiyi cezbeden, içine girildiğinde Çanakkale ruhunu hissettiren, adeta zaman tünelinde yolculuk yapılan bir kale hayatını canlandıran yaşayan tarih müzesi olduğunu belirten Kaşdemir, "Çanakkale Boğazı'nın kıyısında olması doğal koşullardan meydana gelen yıpranmayı artırıyordu. Özellikle Sarı Kule ve içerideki kulenin üzerinde bitkilenme olması, harçlarında bozulmaların meydana gelmesi Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu müstesna yapıya el atmamıza neden oldu. Hızlı bir şekilde tadilat projemizi yapıp, iyileştirme çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.