Kilistra'ya kültür gezisi

Kilistra'ya kültür gezisi
Selçuk Üniversitesi Senatosu, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksekokulunun da proje ortaklığında Meram İlçesinde bulunan Kilistra Antik Kenti Gökyurt

Selçuk Üniversitesi Senatosu, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksekokulu’nun da proje ortaklığında Meram İlçesi’nde bulunan Kilistra Antik Kenti Gökyurt'a teknik gezi düzenledi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, kültür ve tarih varlığı açısından oldukça zengin olan Konya’nın tarihi ve turistik mekanlarına yönelik benzer gezileri sürdürerek, bölgenin tanıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. ‘Geçmişin Kültüründen Gelceğin Turizmine Kilistra Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen geziye Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in yanısıra, Meram Kaymakamı İrfan Kenanoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Akgemci, Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. Musa Özcan ile senato üyeleri katıldı. Kilistra girişinde Gökyurt halkı tarafından karşılanan senato üyeleri, Murat Hacı Önü, Su Sarnıcı, Cami, Şapel ve Kral Yolu’nu kapsayan doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu yetkilileri ise öğretim üyelerine Kilistra’nın tarihine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Senato Üyeleri ayrıca bölgede düzenlenen yöresel yemek yarışmasına katılarak , köy yemeklerinden oluşan öğle yemeği yedi.
KİLİSTRA’YA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ
Hristiyanlığın ilk merkezlerinden olan Kilistra’nın tarihi ve turistik önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Rektör Gökbel, “Kilistra ve hemen doğusunda bulunan Lystra, bugün hala gizemini koruyan Konya’nın en önemli merkezleri arasındadır. Uzun yıllardır araştırma yapılan ve bu kentlere sadece 30 kilometre uzaklıkta olan Çatalhöyük, neredeyse 10 bin yıl öncesine ışık tutmaktadır. Çatalhöyük’e çok yakın bir coğrafyada yer alan Kilistra ve Lystra da insanlık tarih ve medeniyetine ışık tutmaktadır. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalarla özellikle hristiyanlığın erken dönemine ilişkin çok daha önemli veriler günyüzüne çıkarılacaktır” dedi. Prof. Dr. Gökbel, Selçuk Üniversitesi olarak Konya’nın tanıtım bekleyen tarihi ve turistik alanlarına dikkat çekmek amacıyla önümüzdeki dönemlerde benzer kültürel ve teknik gezileri sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
KONYA’NIN KAPADOKYASI KİLİSTRA
Kilistra antik kenti Milattan Sonra 7’nci yüzyılda Kapadokya benzeri yumuşak kayaların oyulması ile oluşuturlan yerleşmelerin de içerisinde yeraldığı antik bir kenttir. 1998 yılında Konya İl Özel İdaresi ile Konya Müze Müdürlüğü adına yapılan kurtarma kazısı çalışmalarında Haç Planlı Şapel, Sümbül Kilise. Büyük Su Sarnıcı ve Şırahanelerde temizlik, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Kilistra’da Hellenistik ve Roma çağında (İÖ 2.yy- is 3.yy) yerleşiminin başladığı tespit edilmiştir. Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan ve İncil'de adı geçen, görünümüyle Konya'nın Kapadokyası olarak adlandırılan Kilistra antik kenti, Konya’ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.