Kılıçarslan Şehir Meydanı törenle açıldı

Kılıçarslan Şehir Meydanı törenle açıldı

Konya Şehir Meydanı’nın ismi Kılıçarslan Şehir Meydanı olarak değiştirildi.

Konya Şehir Meydanı’nın ismi Kılıçarslan Şehir Meydanı olarak değiştirildi. Miryokefalon Zaferi anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen programların açılışı eski Adliye binasının bulunduğu alanın isminin “Kılıçarslan Şehir Meydanı” olarak değiştirilmesi ile başladı.

Meydanda düzenlenen programa Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, Müftü Ali Akpınar, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Oda ve STK temsilcileri katıldı.

Mehteran ekibinin seslendirdiği marşları ile başlayan programda söz alan Vali Yakup Canbolat, Miryokefalon zaferinin 840. yıldönümünü içtenlikle kutladıklarını belirterek, “Yıllardır tarihçilerimi tarafından Miryokefalon zaferinin nerede gerçekleştirildiği tartışılıyordu. Geldiğimiz noktada bu zaferin Konya’da Bağırsak Boğazı’nda gerçekleştiği netleşmiştir. Bu eşsiz zaferin Konyamızda çeşitli etkinliklerle kutlanması isabetli olmuştur” dedi.

TARİH GELECEĞE AKTARILMALI

Miryokefalon zaferinin ecdadımıza yakışır bir biçimde kutlanması ve anıtlaşması gerektiğini söyleyen Canbolat, konuşmasına şöyle devam etti: “Yapılan çalışmalar yazılı ve görsel eserlerle zenginleştirilmeli. Kazı ve araştırma çalışmaları da desteklenmeli. Yaşananlar geleceğe en sağlıklı bir biçimde aktarılmalıdır. Yaşadığımız Anadolu toprakları pek çok ibret sahnesine şahit olmuştur. İlimizde olduğu gibi Anadolu’da her nereye gitseniz her adımınızda tarihi bir eser karşınıza çıkar. Büyük Türk milletinin kaderini belirleyen en önemli olayların yaşandığı yerlerden biri de Bağırsak Boğazı’dır. Bu boğaz Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı İzzeddin Ebu’l Feth Kılıçarslan komutasındaki 50 bin kişilik Türk ordusu ile 100 bin kişilik karma bir ordunun karşı karşıya geldiği stratejik ve kanlı bir savaş alanıdır. Bizans ordusu büyük kayıplarla bu savaştan yenik ayrılmıştır. Ecdadımız canları pahasına topraklarını korumuş ve burada efsaneleşmiştir.”

NESİL SULTANLARINI TANIMIYOR

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de 16 Eylül tarihinin Anadolu tarihi açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, “Bugün Miryokefalon zaferinin 840. yıldönümü. Sultan Kılıçarslan Anadolu’nun ikinci Fatihi’dir. Biz de Sultan Kılıçarslan’ın hatırasını yaşatmak için sembolik bir programdayız. Selçuklu ecdadımıza Türk insanı olarak çok şey borçluyuz. Bu toprakları bize vatan yaptılar, miras bıraktılar. Burası çok anlamlı bir alan” dedi. Eski Adliye binasının takas yöntemi ile yıkılarak meydan halinde Konya’ya kazandırdıklarını hatırlatan Akyürek, şöyle konuştu: “Konya meydanı olmayan bir şehirdi. Meydanın arka tarafında Payitaht müzesi inşaatı da yakında başlayacak. Ve burada Selçuklu sultanlarımızı tanıtacağız. Yeni nesil bu sultanların isimlerini dahi bilmiyor. Güzel bir eğitim mekanı olacak burası. Kazılarda tarihi temeller çıktı. Bu temelleri muhafaza edeceğiz. Buralarda bastığımız yerlere sultanlar ayak bastı. Devletlerini buralardan yönettiler. Birtakım filmlerle, belgesellerle Selçuklu Sultanlarının hitaplarını, miraslarını yaşatmaya çalışacağız.”

DEĞERLERİMİZİ PAZARLAYAMIYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da yaptığı konuşmada her tarafımızın tarihle çevrili olduğunu fakat bunları değerlendiremediğimizi ifade ederek, “Tarih belki övünmek için değildir fakat tarih bize bir sorumluluk yüklüyor. Bu meydana böyle bir isim verilmesi güzel olmuş. Batı ülkeleri ellerindeki en ufak şehirleri güzelce pazarlamayı beceriyor. Biz gerçekten tarihi eserlerimizi neredeyse ceketimizin astarında kaybediyoruz. Ama şimdi tarih yeniden canlanıyor. Geçmişimizde ne kadar derine inersek dallarımız da o kadar güçlü olur, geleceğe yükselir” şeklinde konuştu.  Konuşmaların ardından meydan ve 2.İzzeddin Kılıçarslan kitabesi alkışlarla açıldı.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

img_0770.jpg

img_0741.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum