Kıbrıs manevi mirasımızdır
Tarihin İzinde Projesi kapsamında yapılacak Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı adlı program 17 Temmuz Çarşamba günü TYB Koya Şubesinde başlayıp 18 Temmuz’da Karaman, 19 Temmuz’da da Mersin Taşucu’nda devam edecek. Yazar şair akademisyen ve fikir insanlarının katılacağı etkinlikler 20 ve 21 Temmuz’da Girne ve Lefkoşa’da icra edilecek programlarla tamamlanacak.
Proje Genel Koordinatörlüğünü TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Sorumlu Koordinatörlüğünü eğitimci Zafer Karakuş’un yürüttüğü etkinlikler 17 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00’de TYB Konya Şubesi Karatay Kültür Evi’nde başlayacak.
Konya’da yapılacak ilk panelde Prof. Dr. Bekir Biçer Kıbrıs Barış Harekâtının önemi ve Konya, Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu da Edebiyat İkliminde Kıbrıs Barış Harekâtı konularını anlatacak.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtında Konya, Karaman ve Mersin hattının çok önemli olması sebebiyle Tarihin İzinde Projesini TYB Konya Şubesi ile birlikte icra etme kararı aldıklarını ifade ederek, “Tarihimiz açısından son derece önemli olan Kıbrıs meselesini her daim zinde tutmak için TYB olarak gayret gösteriyoruz. Harekâtın başarıya ulaşmasında çok önemli olan hat üzerinde, Kültür Bakanlığımızın himayesinde icra edeceğimiz panel ve programlarda konuşmacılarımız manevi mirasımız tarihi ve kültürel değerlerimizi dile getirecek” dedi.
TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ise Kıbrıs’ın Anavatan Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade ederek, “Konya ve Kıbrıs halkı öz kardeştir. Mezalimin yaşandığı yıllarda dökülen her damla kanda Konyalıların da yüreği yandı ve Harekâta büyük destek verdi. Himayesinde böyle önemli bir proje yürütmemize imkan sağlayan Kültür Bakanlığımıza ve Şubemize verdiği tarihi görev nedeniyle TYB Genel Merkezimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
18 Temmuz Perşembe günü saat 10.30’da Karaman Piri Reis Kültür Merkezinde Dünden Bugüne Kıbrıs konulu ikinci panel yapılacak. Burada Prof. Dr. Alaattin Aköz Osmanlı İdaresinde Kıbrıs, Doç. Dr. Mustafa Durdu da 93 Harbi’nden Kıbrıs Barış Harekâtına Kadar Kıbrıs konusunu anlatacak. Panelin ardından Yazar Buluşması yapılacak ve Karamanlı Muharip Gaziler Hatırlarından örnekler sunacak.
Programın üçüncü ayağı olan 19 Temmuz Cuma günü ise Mersin Taşucu Öğretmenevindeki panelde eğitimci yazar Zafer Karakuş Kıbrıs Niçin Gündemimizde, Dr. Mustafa Erim de Barış Harekâtı konulu bildiri sunacak.
Aynı gün deniz yolu ile Girne’ye gidecek olan Kültür Kervanı Lefkoşa da 19.30’da Konya’dan Kıbrıs’a Şairler Buluşmasını icra edecek. Atatürk Kültür Merkezindeki programda şairler Prof. Dr. Ahmet Alkan, Atilla Yaramış, Burhan Sakallı, M. Ali Köseoğlu, Nuri Şimşekler, Salih Sedat Ersöz, Dr. Arif Albayrak, Bedia Balses, Dervişe Güneyyeli, Beste Sakallı, Bülent Fevzioğlu, Sevilay Sadıkoğlu, Yılmaz Öztürk ve Ceyhan Özyıldız şiirlerini yorumlayacak.
Lefkoşa’da 20 Temmuz Pazar günü saat 09.00’da Kıbrıs Barış Harekâtının 50. Yıl Kutlama Törenlerine katılacak olan Kültür Kervanı heyeti aynı gün Sky Roff Hotel de Kıbrıs Kahramanlık Destanları konulu sekizinci programını icra edecek. Burada Destanlar, Halk Edebiyatı, Sözlü Tarih Çalışmaları ve Kıbrıs’ta Edebiyat Ortamlarının konuşulduğu Çalıştay yapılacak.
Etkinliklerin son günü olan 21 Temmuz Pazartesi ise saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. M. Kâzım Arıcan ve TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun açılış konuşması yapacağı Dünden Bugüne Kıbrıs ve Kültürü konulu panelde Prof. Dr. Hasan Bahar İlkçağda Kıbrıs ve Alaşia Krallığı, Prof. Dr. Nuri Şimşekler Geçmişten Günümüze Manevî Bir Miras, Lefkoşa Mevlevîhânesi, Doç. Dr. Ahmet Akman da Türkiye ve Kıbrıs Ortak Medeniyet Paydası, Vakıflar konusunu anlatacak.
Aynı gün öğleden sonra Lefkoşa’nın Tarihi mekânlarını ziyaret edecek olan Kültür Kervanı heyeti akşam saatlerinde Türkiye’ye hareket edecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.