''Keneye çıplak elle dokunmayın''

''Keneye çıplak elle dokunmayın''

Yetkililer, keneye asla çıplak elle dokunulmaması ve tutunan kenenin asla çıplak elle çıkartılmaması konusunda uyardı

Yetkililer, bazı türleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere, ''çıplak elle dokunulmaması'' konusunda vatandaşları uyardı.
     Beyşehir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Durmuş Ali Aslanlar, Konya'nın gözde mesire ve piknik alanlarının bulunduğu Beyşehir'de vatandaşları kene vakalarına karşı uyardı.
     Aslanlar, gazetecilere yaptığı açıklamada, hangi kenenin mikrop taşıdığı bilinmediğinden tüm kenelerin hastalık yapabileceğini bildirdi.
     Bu nedenle, ''sakırga, kuru budak, mal kenesi'' gibi keneler de dahil tüm kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Aslanlar, şunları kaydetti:
     ''KKKA hastalığının Türkiye'de görülmeye başladığı 2002'den bu yana Beyşehir'de kesin tanı alan ve 1'i ölümle sonuçlanan 8 KKKA vakası görüldü. Hastalık, hayvanların üzerinden çıplak elle kene toplanması, kenenin patlatılması veya ezilmesi ile de bulaşabilir. Ayrıca kanında mikrop bulunan hayvanların, kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmakla da bulaşabilir. Hasta hayvanın sütü ile hastalığın bulaştığına dair ise herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Hastalık, kene tutunmasından veya kenelere çıplak elle dokunulduktan genellikle 1-3 gün içinde, en fazla 9 gün içerisinde ortaya çıkar.''
    
     -Beyaz giyin, çıplak elle asla dokunmayın-
    
     Aslanlar, alınmasını gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
     '' Hastalıktan korunmak için kenelerin insanlara tutunmaları engellenmelidir. Bunun için piknik, tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil tüm vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne ve babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir.
     Kene tutunması halinde elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan çıkarılmalı, çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı ve tutunan kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca gözlem yapılmalı, ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.