Kene yapışmalarına dikkat
Türkiye'de kene vakalarının yüzde 95'lik kısmının İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey bölgesinden, özellikle Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Çankırı ve Erzurum'dan geldiğini, hastaların ağırlıklı olarak Mart ayı başından Ekim sonuna kadar ve özellikle Haziran-Temmuz aylarında kenelerin aktif olduğu sezonda görüldüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Doğaç Uğurcan, "Kene tutunmasını takiben 1-3 gün en fazla 9 gün içinde KKKA hastalığı bulguları ortaya çıkar. Belirtiler aniden ortaya çıkar; kişide kas ağrıları, baş dönmesi, boyun ağrısı ve sertliği, sırt ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve ışığa duyarlılık görülebilir. Erken dönemde mide bulantısı, kusma ve boğaz ağrısı olabilir. Bu tabloya ishal ve yaygın karın ağrısı eşlik edebilir. Birkaç gün içinde, hastada keskin ruh hali ile karşılaşabiliriz, hasta uyku halinde veya saldırgan olabilir. Ajitasyon 2-4 gün sonra, depresyon ve halsizlik ile yer değiştirilebilir ve karaciğerde büyüme nedeniyle karnımızın sağ üst kısmında şiddetli ağrı olabilir. Hastalığın 5. gününde cildimizde kızarıklık, morarma, göz akında kanama, idrarda ve gaytada kırmızı renkli kan gelme, tükürükle kan gelme gibi şikâyetler başlar. Bu dönemde 38-39 dereceye kadar çıkan ateş yüksekliği mevcuttur. İlk 10 gün içinde hastalığa müdahale edilmezse 2. haftanın sonunda ölüm kaçınılmazdır" dedi.
"Açık renk kıyafetler keneleri uzak tutar"
Yrd. Doç. Dr. Doğaç Uğurcan, hastalığın özellikle görülme sıklığının arttığı ilkbahar ve yaz aylarında, park ve açık ormanlık alanlar gibi piknik yapılan yerlere ziyaretlere dikkat edilmesini önererek, "Keneler bu bölgelerde özellikle yere yakın bacak, diz ve ayak bileklerine tutunur. Bu yüzden bacaklarımızı ve kollarımızı kapatacak şekilde gezmek önerilir. Açık renk beyaz kıyafetler keneleri uzak tutar. Uzun bot tarzı ayakkabılar kenelerin bacağımıza tutunmasını engeller. Pantolon paçalarını çorapların içine koymak koruyucu bir yöntem olabilir. Ayrıca vücudumuzun açıkta kalan çıplak yerleri için sprey şeklinde haşere kovucu ilaçlar kullanılabilir" diye konuştu.
"Gereksiz paniğe kapılmayın"
Her kene'nin KKKA mikrobu taşımayacağını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Doğaç Uğurcan, "O yüzden kene tutunmasında gereksiz paniğe kapılmak yersizdir. Herhangi bir şekilde vücudunuzda kene fark ederseniz, en yakın sağlık kurumuna başvurarak (sağlık ocakları, acil servisler) özel kene makasları ile keneyi tutunduğu yerden kanatmadan sağlık görevlilerince çıkarttırabilirsiniz. KKKA hastalığı için özellikle riskli coğrafi bölgelerde yaşayan kişiler veya buraya seyahat edenler buna dikkat etmelidir. Hastalık bulguları genel olarak kene tutunmasından sonra en geç 1 hafta-10 gün içinde ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.