Kene Avcısı Tavuklar İşbaşında

Kene Avcısı Tavuklar İşbaşında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kene ile mücadele amacıyla Yozgat’ta üretilen 400 adet avca beç tavukları, Bilecik’te köylülere dağıtıldı.     Kene ile mücadele de biyolojik yöntem amacıyla kullanılan beç...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kene ile mücadele amacıyla Yozgat’ta üretilen 400 adet avca beç tavukları, Bilecik’te köylülere dağıtıldı.

    Kene ile mücadele de biyolojik yöntem amacıyla kullanılan beç tavuklarının üretimi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Yaban Hayvanı Üretim İstasyonu'nda yapılıyor. Bir günde 40-50 gramdan 400 grama kadar kene topladığı tespit edilen beç tavukları, 2 kilometre kadar çevrede gezerek kene ile mücadele ediyor. Ayrıca herhangi bir tehlike hissettikleri anda çığlık atarak kümeslerine haber vermeleri, su ihtiyaçlarının az olması gibi özellikleri bulunuyor.

    Bilecik iline tahsisi yapılan 400 adet beç tavuğu, hayvancılığın yoğun olduğu kene riskinin bulunduğu köylere dağıtılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı İkinci Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bilecik Şube Müdürlüğü tarafından getirilen keneler 30 köy ve 200 aileye birer çift olarak ücretsiz dağıtıldı.

    BEÇ TAVUKLARI ÖZELLİKLERİ

    Beç tavukları, beyaz benekli düzgün siyah tüyleri, kısa kuyruğu ile dikkat çekiyor. Uzunlukları yaklaşık 50 santim olan beç tavuklarının baş ve boyun derisi çıplak ve kırmızı renkte, tepesinde ise kemiksi bir ibik bulunuyor. Gagasının altından hindininkine benzer kırmızı, mavi deri parçası sarkıyor.

    Farklı çevre sıcaklıklarında gelişebilmeleri, üreyebilmeleri ve hastalıklara dirençli olmaları gibi özellikleri öne çıkıyor. Otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveler ve böcekler ile beslenirler. Çiftlik ya da köy çevresinde yarı entansif bir şekilde yetiştirilebilmeleri ve su gereksinimlerinin az olması diğer avantajlı yönlerini oluşturuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.