Keçi fidan düşmanı
Yayınlanma:
Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, bir kıl keçisinin, bir saatte, topraktan yeni çıkmış yaklaşık 13 bin sedir fidanını yiyebildiğini tespit ettiklerini söyledi.
Ünal yaptığı açıklamada, Konya'nın 735 bin hektarlık orman alanıyla, Türkiye'de en fazla orman sahasına sahip 9. il olduğunu belirtti.
Ancak, Konya'daki mevcut ormanlık alanların yüzde 73'ünün ''bozuk'' olarak tabir edilen, ağacı seyrek alanlardan oluştuğunu dile getiren Ünal, bu durumun, çeşitli etkenlerle genç ağaçların yetişip büyüyememesinden kaynaklandığını vurguladı.
Ormanlık alanların zenginleşememesinde en önemli etkenin ise bölgede yetiştirilen kıl keçilerinin ormanda otlatılması olduğuna dikkati çeken Ünal, kıl keçilerinin ormanlık alanlara büyük zararlar verdiğini ifade etti.
Kıl keçilerinin ormana verdiği zararın, tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu bu konuda yaptıkları çalışmalarla ortaya koyduklarını anlatan Ünal, ''Bir kıl keçisinin, bir saatte, topraktan yeni çıkmış yaklaşık 13 bin sedir fidanını yiyebildiğini tespit ettik. Çimleri andıran bu fidanlar metre karede yüzlerce, binlerce yetişebiliyor. Keçiler de bu fidanlardan, bir ısırıkta 20-30 tane koparabiliyor. Topraktan yeni filizlenmiş bu fidanlar keçiler tarafından yenmese, çıplak alanlar 5-6 yıl içinde kendiliğinden, girilmesi zor ormanlıklara dönüşür'' dedi.
Ünal, bir hektarlık sahanın ağaçlandırılmasının devlete maliyetinin 6 bin TL olduğu düşünüldüğünde, keçilerin otlatılmaması sonucunda kısa sürede kendiliğinden yetişip ormanlaşacak bölgede, her açıdan büyük kazanç elde edileceğini dile getirdi.
Kıl keçilerinin ormana verdiği büyük zararın farkında oldukları için keçilerin ormanda otlatılmaması, orman içlerindeki yerleşim alanlarında keçi yetiştiriciliğinin terk edilmesine yönelik çalışma yaptıklarını anlatan Ünal, şunları kaydetti:
''2008 yılında, keçilerini ormanda otlattığını tespit ettiğimiz yaklaşık 300 hayvan sahibine ceza yazdık. Cezaları, ormanda oluşan hasarlar ve keçi sayısına göre veriyoruz. Ancak bu sorunu sadece cezayla değil, orman köylüsünün bilinçlenmesiyle, onlarla bu konuda işbirliği yaparak çözmek istedik. Bu nedenle ormanlık alanlardaki 450 belde belediye başkanı ve köy muhtarına, ormanda keçi otlatılmasının zararlarıyla ilgili mektup gönderdik. Mektupta, ormanlarında keçi otlatma işinden vazgeçmeleri, dışardan bölgeye gelen otlatma taleplerini de geri çevirmelerini istedik. Tüm bu girişimlerimizin meyvelerini de almaya başladık. Bazı köylüler sahip oldukları kıl keçilerini ellerinden çıkarmaya başladı.''
''KURAK İKLİM KEÇİNİN ESERİDİR''
Ünal, orman köyü ve beldelerine gönderdikleri mektuplarda, İsviçreli ünlü doğa bilimcisi Karl Volt'un keçilerle ilgili söylediği, ''Hiçbir hayvan ormana keçi kadar zarar veremez. Uygarlığın beşiği olarak bilinen antik yörelerde, yani Akdeniz çevresi ülkelerinde, ormanların harabiyete uğramış olması, dağların çıplaklığı ve bu koşulların kaçınılmaz sonucu olan kurak iklim keçinin eseridir'' sözüne de yer verdiklerini ifade etti.
Ünal, sorumluluk sahalarındaki yerleşim birimlerinde kıl keçisi sayısının 150 bine kadar düştüğünü, köylünün, keçisinin ormana verdiği zararın boyutlarını öğrendikçe bu sayısının daha da azalacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Gündem
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.