Keçeden sanat oluşturdu

Keçeden sanat oluşturdu

Konyalı ressam Mükerrem Turhan keçe üzerine yaptığı resimleri ile Mevlana Kültür Merkezindeki sergisi ile ilgi odağı oldu.

Yaklaşık 7 yıl önce keçe ile resim yapmayı öğrendiğini ve kendi kendine ben bu tekniği kullanmalı ve bu teknikle sergi açmalıyım dediğini ifade eden Ressam Mükerrem Turhan Şeb-i Arus törenlerinde Mevlana Kültür Merkezi’nde yer alabilmenin kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. 1-17 Aralık tarihleri arasında serginin ziyaretçilere açık olduğunu belirten Mükerrem Turhan, keçe sanatına ve keçeden yapılmış resimlere halkın ilgisinin oldukça yoğun olduğunu belirtti. Keçe üzerine resim yapmanın oldukça zor ve ustalık gerektiren bir iş olduğuna deyinen Ressam Mükerrem Turhan, “Keçe ile yapılan resimlerde yaptığınız bir hatayı tekrar düzeltme şansı yok. Bu nedenle uzun süre kompozisyon üzerinde çalışıyorum. Uzun süren uğraşlar sonucunda bir resim yapılabiliyor. Öyle ki, Mevlana ile ilgili resimleri hazırlarken tam 15 saat hiç yerimden kalkmadan çalıştığım zamanlar oldu. Konu Hz. Mevlana olunca ayrı bir önem göstermek gerekiyordu. Ben de elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım” diye konuştu.

Mükerrem Turhan sergiyi ziyaret edenlerin keçeden yapılan yelek, kilim, çorap ve benzeri bir çok eşyayı gördüklerini ve ilk defa keçeden yapılmış tablolarla karşılaştıkları için şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirterek, “İnsan yapmak istedikten sonra her şeyi başarabilir. Olmaz diye bir şey yok. İlginç, farklı ve olağanın dışında olan eserler daha çok ilgi görüyor. Ben de bunu başarabilmenin gururunu yaşıyorum” dedi. Geleneksel bir tekniğin sanata uygulanması nedeniyle bir çok kişinin kendisini tebrik ettiğini bildiren Turhan, yabancıların da keçeden yapılmış tablolara ilgisinin oldukça yoğun olduğunu belirtti. İyi bir eser ortaya çıkarmak için kullanılan keçenin kaliteli olması gerektiğini vurgulayan Mükerrem Turhan, keçeyi Balıkesir ve Konya’dan temin ettiğini belirtti. Kullandığı malzemelerde Türk yapımı olanları özellikle tercih ettiğini kaydeden Turhan, ürettiği sanat eserlerinden kâr amacı gütmediğini, bir sonraki eseri yapmak için gerekli malzemeyi temin edebilecek kadar para karşılığında eserlerini satışa çıkarttığını sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.