Keçeciler Camii restore ediliyor

Keçeciler Camii restore ediliyor

2004 yılında Selahaddin Eyyubi Camii’nin yapılmasıyla birlikte kendi hâline terk edilen Keçeciler Camii'ne Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü sahip çıktı. Tarihi camii yıllar sonra restore ediliyor

Karatay ilçesi Keçeciler Caddesi üzerinde bulunan Keçeciler Camii yan tarafına 2004 yılında Selahaddin Eyyubi Camii’nin yapılmasıyla birlikte kendi hâline terk edilmişti. Sultan II. Abdülhamit’in saltanat döneminde inşa edilen camiye Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü sahip çıktı. Geçtiğimiz günlerde restore edilmeye başlanan Keçeciler Camii, çok yakınına yeni bir cami yapıldığı için yıkılması isteniyordu. Yöresel tarihi mahalle mescitlerinden biri olan Keçeciler Camii'nin 113 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Ahşap tavanlı ve ahşap direkli bir camii olan Keçeciler Camii'nin restorasyon çalışmaları 472 bin TL'ye ihale edildi. Sözleşmeye göre restorasyon çalışmalarının 400 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor. Tescilli bir tarihî eser olan cami, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar sonucunda Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde restore edilmeye başlandı. Hâlen restorasyonu devam eden Keçeciler Camii’ndeki çalışmaların 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor.

1905 YILINDA İNŞA EDİLDİ

Keçeciler Camii, kuzey duvarında yer alan kitabeye göre 1905 yılında aynı yerde harap durumdaki mescidin yerine yapıldı. Tarihî belgelere göre cami ilk defa Hacı Hüseyin Keçeci tarafından yaptırılmış olup, bu yapının harap olmasından sonra ise ikinci kez Mehmet Emin ve kardeşi Hafız Ali (Sarıkulak) tarafından yeniden yaptırıldı. Caminin duvarlarının alt kısmı moloz taştan, üstü ise kerpiçten inşa edilmiştir. Duvarların kalınlığı 80 santimetre. Kare planlı caminin batı tarafında bulunan küçük bölüm sonradan ilave edildi. Bu bölüm restorasyon sırasında yıkılarak cami aslına uygun bir şekilde yapılacak. Caminin ahşap malzemeden yapılan mihrap ve minberi dikkat çekici bir işçiliğe sahip.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.