Kazaziye Sanatı Yenimahalle’de
Unutulmaya yüz tutmuş Trabzon’a özgü ‘kazaziye’ sanatı, Ankara Yenimahalle Belediyesi'nde yaşamaya devam ediyor. Gümüş İşleme ve Kazaziye Öğretmeni Hülya Ercanlı, tamamen el işçiliğine dayanan ve gümüş teller sarılarak elle örülen kazaziye sanatını kursiyerlere öğretmeye başladı.
Kazaziye’nin Trabzon’a özgü bir sanat olduğunu ve birkaç aile dışında bu sanatı icra edenin olmadığını kaydeden Ercanlı, “El işçiliği ile yapılan kazaziyede önce saf altın veya saf gümüş, ince tel haline getiriliyor, sonra ipek iplik üzerine sıkı bir yay gibi sarılıyor. Kazaziye sanatının hammaddesi olan bu tel, örgü teknikleri ve pürmüz kullanılarak çeşitli takılara dönüştürülüyor. Kazaziye sanatı ustalarının neredeyse tamamı Kastamonu’da yaşıyor. Ben de oraya gidip öğrendim. Kazaziyeyi daha fazla insana öğretmek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
BAŞKANA TEŞEKKÜR
Yenimahalle’de daha önce kazaziye kursu olmadığını belirten Ercanlı, “Başkan Fethi Yaşar’a kazaziye kursunu açmak istediğimizi ilettik. Yaşar’ın katkıları ile kurs açtık. Verdiği destek için kendisine teşekkür ediyoruz. Kursumuza yoğun ilgi var. Toplam 51 öğrenciye, haftada 3 gün 8’er saat ders veriyoruz. Çayyolu’ndan da büyük talep var. Yaygınlaştırmak için çaba harcıyoruz.” diye konuştu.
İŞ TEKLİFİ GELİYOR
Kursiyerlerine iş teklifi geldiğini vurgulayan Ercanlı, kursiyerlerin kazaziye sanatından para kazandığını bildirdi. 53 yaşındaki kimya mühendisi Handan Gülek, kendisine gümüş atölyesinden iş teklifi geldiğini, ürünlerini burada satmayı düşündüğünü açıkladı. 45 yaşındaki Ahsen Yağmur Özcan ise “Altın ve gümüş teknolojisi öğretmeniyim. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Takıları fuarlarda satıyorum. YENİMEK de bana çok şey kattı. Memleketim Sivas’ta da kazaziye sanatını yaymak istiyorum.” şeklinde konuştu.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.