Kaynağımız varoşlar

Kaynağımız varoşlar

Halter Federasyonu Başkanı Akkuş: Bizim branşın hedef alanı bu tip kitlelerdir. Bugüne kadar başarılı olmuş sporcularımız buralardan gelmektedir. Hemen hemen tüm dünyadaki durum da buna yakındır

Mart ayı sonunda yapılacak yerel seçimlerde, belediye başkan adaylarının sıkça kullandığı “varoşlar” halter branşının sporcu kaynağı olmayı sürdürüyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, değişik spor dallarının potansiyellerini benzer sosyo-ekonomik sınıflardan elde ettiğini vurgulayarak, “Bizim branşın hedef alanı bu tip kitlelerdir” dedi.

Akkuş, Antalya’da bir süre önce minikler eğitim kampı yaptıklarını ve sporcularının ilk kez o standartta bir otelde kaldığına dikkati çekerek, “Biz federasyon olarak hizmet alanımızın, hedef kitlemizin bu tip mahalleler olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her spor branşı farklı vücut tipi ve fiziksel özellikler gerektirirken, bunun yanında her spor dalı benzer sosyo-ekenomik sınıflar ve belirgin kişilik özellikleri gerektirir. Dolayısıyla bizim branşın hedef alanı bu tip kitlelerdir” diye konuştu.
Başkan Akkuş, bazı branşların “varoşlara” ulaşmasının zor olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Özellikle bazı takım sporları, sosyo-ekenomik açıdan ortalamaya yakın veya ortalamanın üzerindeki bireyler veya ailelerden gelen çocuklardan oluşurken, bizimkiler ortalamanın altındaki ailelerden, daha alt sosyo-ekonomik sınıflardan oluşmaktadır. Bu durumdan bizim bir şikayetimiz, kaygımız yok. Biz hedef kitlemizin buralar olduğunu, buradaki çocuklara da bizim hizmet götürmemiz, spor imkanı tanımamız olduğunu düşünüyorum. Bundan şikayetçi değiliz. Halter varoşlardan sporcu takibini sürdürecek.”
Sporun tüm topluma yaygınlaştırılması gerekliliğine dikkati çeken Hasan Akkuş, “Sporun esası olan tüm topluma yaygınlaştırılması için tüm fertlerin spora katılması gerekir. Bu anlamda bazı branşların toplumun bazı ekonomik kesimlerine ulaşması mümkün değildir yada çok zordur. Halterin, sosyo-ekonomik alt sınıflara ulaşması daha kolaydır. Bugüne kadar da başarılı olmuş sporcularımız buralardan gelmektedir. Biz bu konuda bir kaygı taşımıyoruz. Halter yoluyla buradaki çocukların sosyalleşmesini sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Burada yaptığımız çalışmalar da daha kısa sürede başarıya ulaşıyor” ifadalerini kullandı.
ANKARA’DA, MAMAK VE PURSAKLAR POTANSİYEL
Halter Federasyonu Başkanı Akkuş, Ankara il sınırları içinde Mamak ve Pursaklar’ın kendileri için bir potansiyel olduğunu söyledi. “Mamak’tan çok başarılı sporcular çıktı” diyen Akkaş, “Pursaklar keza öyle. Bu iki ilçenin ekonomik açıdan nasıl bir konumda olduğu belli. Dolayısıyla Ankara için buralar iyi bir örnektir. Mamak’ta üç antrenman yerimiz var. Pursaklar’da okullarda çalışma yerlerimiz var. Kısa bir süre içinde belediyenin desteğiyle Pursaklar’da bir halter antrenman salonu hizmete giriyor. Buralarda yaygınlaşmamızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
DÜNYADA DA DURUM AYNI
Başkan Hasan Akkuş, Türkiye gibi dünyadaki diğer ülkelerde de sporcu potansiyeli açısından durumun farklı olmadığını ifade etti. Yurt dışından gelerek, Türkiye adına yarışan çocukların da o ülkenin varoşlarından geldiği düşüncesinde olduğunu belirten Akkuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Benim uluslararası birçok komitede görevlerim var. Hemen hemen tüm dünyadaki durumlar da buna yakındır. Bulgaristan’da halter yapan çocuklar da bizim çocuklarımıza benzeyen sporculardır. Rusya, Almanya keza öyle. Ekonomik durumu ülkeyle kıyaslamak doğru bir sonuç vermeyebilir. O ülkenin kendi şartlarında kıyasladığınız zaman Almanya’da da bu işi yapan sporcular toplumun alt kesimlerden gelen kişilerdir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.