Kayıt yoğunluğu
Üniversiteyi kazanan adaylar fakültelerine kayıtlarını dün itibariyle yaptırmaya başladı. Kayıt için fakültelere gelen öğrenciler uzun kuyruklar oluşturdu. Kayıtlar ise cuma günü bitiyor
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri dün itibariyle başladı. Kayıtlar 9 Eylül Cuma günü bitiyor. Üniversiteyi kazanan adaylar kayıt için sınav sonuç belgelilerinde yazan tarihte ilgili fakültelerine gelmeleri gerekiyor. Aday kaydını belirtilen tarihte yapmazsa hakkını kaybedecek. Ayrıca kaydı üniversiteyi kazanan öğrencinin kendisinin yapması gerekiyor; posta yoluyla veya internet üzerinden kayıt yaptırılmıyor. Üniversitelere kayıt hakkı kazanan adayların, şu belgelerle birlikte ilgili programlara başvurmaları gerekiyor: "Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, aday 0,15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş, ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge, 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf, katkı payının ödenmesiyle ilgili belge ve kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri."
KAYIT İÇİN AHMET KELEŞOĞLU'NDA UZUN KUYRUK OLUŞTU
Selçuk Üniversitesi'ni kazanan öğrenciler de kayıt için dünden itibaren kazandıkları fakültelere gelmeye başladı. Üniversiteye kayıtın ilk günü Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nde yoğun bir kalabalık meydana geldi, öğrenciler ve aileleri kayıt için uzun kuyruklar oluşturdu. Üniversiteyi kazanarak kayıt yaptıran öğrenciler ve öğrencilerin aileleri mutluklarını dile getirdi. SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü'nü kazanan ve kaydını yaptıran Ahmet Selçuk, "Üniversite kaydımı yaptırdım ve üniversiteli oldum. Lise okurken üniversiteli olmak için hayal kurardım şimdi bu hayalımı gerçekleştirdim. Ama kayıt işlemi biraz zor oldu. Ben Kayseri'den geliyorum. Sabahın erken saatinde gelmeme rağmen burada kuyruk vardı. Biraz bekleyerek de olsa fakülteme kayıt oldum. Mutlu ve gururluyum. Şu an buraya yeni giriyorum ve hayırlısıyla buradan okulumu bitirerek çıkarım" diye konuştu.
'KONYA'DA OKUYACAK OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM'
Matematik Öğretmenliği Bölümü'nü kazanan Ezgi Su Topalak da, Konya'da okuyacak olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "İki yıl boyunca aralıksız üniversite sınavına hazırlandım. Üniversiteyi kazandım ve kaydımı yaptırdım. Çok mutluyum. Ben Karamanlıyım Selçuk Üniversitesi'nde okumak istiyordum hem üniversite kaliteli hem de Konya'da aileme yakın olacağım. Ailemde Konya'da okuyacak olmama çok sevindiler. İstediğim bir yerde okuyacağım için çok sevinçliyim" dedi.
KONYA MUHAFAZAKARLIĞI İLE TERCİH EDİLİYOR
Konya'nın muhafazakarlığı ve suç işlenme oranın düşük olması üniversite seçiminde önemli bir kriter olduğunu belirten bir öğrenci velisi ise, "Biz çocuğumuzun Konya'da okumasını istedik ve tercihimizi Konya ağırlıklı yaptırdık. Selçuk Üniversitesi zaten Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri. Üniversitenin kaliteli olması ve şehrin olumsuz bir izlenimi olmaması burayı tercih etmemizi sağladı. İnşallah çocuğumuz sorunsuz bir şekilde üniversitesini bitirir ve görevine başlar. Bunu ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
BİLİNDİK MANZARALAR
Üniversitelerde yeni kayıt ve kayıt yenileme döneminin başlaması ile birlikte öğrenci ve velileri süresi içerisinde kayıt yaptırma telaşı sardı. Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak olanlar Türkiye genelindeki pek çok ilden Konya’ya geldi. Birçok öğrencinin yeni kayıt için harç ücretini yatırmamış olması ve yeni kayıt dönemi için yapılan harç ödeme için yapılan müracaatlar, ilgili bankalar önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Her yıl yaşanan bilindik görüntülere bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Kayalı Park yakınlarında Hükümet Meydanı’nda bulunan Vakıf Bankası şubesinin önünde bilindik görüntüler yinelendi. Üniversite harçlarını yatırmak için sabahın erken saatlerinde bankanın önünde sıraya giren öğrenciler ve öğrenci velileri, harç ücretini ödemek için saatlerce beklemek zorunda kaldı. ATM’den ödeme yapma kolaylığının sağlanmasına rağmen banka veznelerinden sadece bir tanesinin üniversite harçlarının ödenmesi için ayrılmış olduğunu belirten öğrenciler, her yeni kayıt döneminde aynı sorunla karşılaştıklarını, harç ödeme süresinin kısa olması ve sadece bir kamu bankasına harç ödemelerinin yatırılıyor olması nedeniyle bu yoğunluğun yaşandığını belirterek, sorunun çözümü için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
MUSTAFA AKÇA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.