Katılım bankalarının aktif büyüklüğü 2,2 trilyon lirayı aştı

Katılım bankalarının aktif büyüklüğü 2,2 trilyon lirayı aştı

Katılım bankaları, ocak-haziran döneminde aktif büyüklüklerini yüzde 10,9 artışla 2 trilyon 262 milyar 316 milyon liraya çıkardı.

Katılım bankacılığı, bu yılın ilk 6 ayında da istikrarlı büyümesini sürdürdü.

AA muhabirinin Türkiye Katılım Bankaları Birliğinden (TKBB) derlediği verilere göre katılım bankaları, 2023 yılını 2 trilyon 40 milyar 850 milyon lira aktif büyüklükle kapatırken toplanan fonlar 1,5 trilyon lira, toplam kullandırılan fonlar 1 trilyon 61 milyar lira ve toplam öz kaynaklar 143,9 milyar lira oldu.

Ocak-haziran döneminde ise katılım bankalarının aktif büyüklüğü yüzde 10,9 artışla 2 trilyon 262 milyar 316 milyon liraya çıkarken bankacılık sektöründen aldığı pay yüzde 8,06'ya ulaştı.

Toplanan fonlar, ilk yarıda yüzde 3 artışla 1 trilyon 562 milyar 553 milyon liraya, kullandırılan fonlar yüzde 12,8 artışla 1 trilyon 196 milyar 11 milyon lira seviyesine çıktı.

Sektörün öz kaynak toplamı 143,9 milyar liradan 171,4 milyar liraya, toplam şube sayısı 1459’dan 1486’ya ve çalışan sayısı 19 bin 728’den 20 bin 764’e yükseldi.

İkisi dijital toplam 9 bankanın faaliyet gösterdiği katılım tarafında, konsolide olmayan finansal sonuçlara göre, ilk yarıda en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka 761,2 milyar lira ile Kuveyt Türk oldu. İkinci sırada 389,1 milyar lira ile Ziraat Katılım, üçüncü sırada 349 milyar lira ile Vakıf Katılım yer aldı.

Bu dönemde en yüksek net karı 15,4 milyar lira ile Kuveyt Türk elde ederken Emlak Katılım 5,1 milyar lira, Vakıf Katılım 4,4 milyar lira net kar yazdı.

Öz kaynak tarafında ise 57,1 milyar lira ile Kuveyt Türk liderliğini korurken onu 32,7 milyar lira ile Vakıf Katılım ve 22,1 milyar lira ile Türkiye Finans Katılım takip etti.

"Katılım finans sistemi, önümüzdeki dönemde büyük bir atılım yapmanın eşiğine geldi"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural, AA muhabirine, sektörün 2023 yılını 9 katılım bankasıyla kapattığını, 2024 yılında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararıyla yeni bir dijital katılım bankasının kurulmasına izin verildiğini söyledi.

Yeni katılım bankalarının sisteme dahil olmasıyla sektördeki pazar payının artırılmasının hedeflendiğini dile getiren Vural, "Bu stratejik hamle, aynı zamanda müşteri kapsayıcılığını artırmaya yönelik dağıtım kanallarına odaklanmayı ve mevcut ürün ve hizmet yelpazesini çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır. Geçmiş dönemde başarılı performans grafiğini artıran katılım bankacılığı, Türkiye ekonomisine de kayda değer bir katkı sağladı ve sağlamaya devam ediyor.” diye konuştu.

Vural, finansal sistemde önemli konuma erişen katılım finans sisteminin gelecek dönemde büyük bir atılım yapmanın eşiğine geldiğini vurguladı.

Geçen yıl sektör adına önemli bir adım atıldığına işaret eden Vural, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin koordinasyonu ve ilgili tüm paydaşların etkin katılımıyla, “Katılım Finans Strateji Belgesi (KFSB 2022-2025)” hazırlandı. Katılım finans alanında ülkemizin ilk ulusal strateji belgesi olma özelliğini taşıyan KFSB, Türkiye’yi katılım finansın lider ülkesi olarak konumlandırmak için bir yol haritası niteliği taşımaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.