Kaşınhanı'nda havuç kar altında kaldı

Kaşınhanı'nda havuç kar altında kaldı

Türkiye'nin havuç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Kaşınhanı Mahallesi'nde kar, sevinç ile birlikte işlerde durgunluğu da neden oldu.

 

 Kar örtüsünün örttüğü tarlalardan ürün hasadı yapamayan üretici soğuk hava depolarını kullanıyor.12 ayın 10 ayında havuç hasadının yapıldığı Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi'nde üreticiler kar yağışı nedeniyle hasada ara verirken, talepleri karşılamak için soğuk hava deposundaki ürünleri gönderiyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan havucun yüzde 70-80'ini karşılama kapasitesi olan Kaşınhanı Mahallesi'nden Romanya, Bulgaristan , ve pek çok Arap ülkesine ihracat yapılıyor. Kar yağışı nedeniyle tarlada hiç bir faaliyetin yapılmadığını belirten Saddam Havuç Sahibi Mustafa Arıcı, "Normal vakitlere göre satışların sadece üçte birini yapabiliyoruz. Kar yağışının olması bizim gibi üreticiler adına sevindirici. Tarladaki havuç, nisan mayıs aylarına kadar hasat edilir. Kaşınhanı'nda 12 ayın 10 ayında hasat yapılıyor. Soğuk havalarda don olayları yaşanıyor fakat kar yağışının gelmesiyle ekinin üzerine koruyucu bir örtü serilmiş oldu. Bu yüzden içimiz rahatladı" dedi.

TONLARCA HAVUÇ DONDU

Kışın çeşitli nedenlerle maliyetin arttığına dikkat çeken Arıcı, şöyle konuştu: "Kışın en fazla işçilik ve depolama maliyetleri artıyor. Soğuk hava depoları büyük bir yük getiriyor. Bu işin bir de don riski var. Geçtiğimiz günlerde yağan kar yağışı ve sonrasında yolların kapanması nedeniyle gönderdiğimiz kamyonların pek çoğunda don olayları yaşandı. Sadece bizim gönderdiğimiz kamyonlarda 20 ton havuç dondu. Vatandaşa don havuç yedirmemek için bu bozuk ürünleri imha ettik. Fiyatlarda bu nedenle biraz artış var. Havaların ısınmasıyla fiyatlar aşağıya iner. Şu anda tarla havucu dediğimiz havuç 90 kuruş ile 1 lira arasında satılırken, soğuk hava deposu havucu 1,20 liradan satılıyor. Türkiye’nin bir çok ilinin yanı sıra birçok ülkeye havuç buradan gider. Havuç ihraç ettiğimiz ülkelerin başında Irak geliyor. O bölgedeki savaş bizi de vurdu.”

ARACILAR FİYATI BELİRLİYOR

Fiyatların aracıların elinde olduğunun altını çizen Arıcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Aracılar üreticiden 2 kat fazla kazanıyor. Üreticide 1 lira olan havuç 1,5 liraya satılırken, sıcaklar arttığı zaman fiyatlar üreticide 50 kuruşa kadar düşer fakat aracılar fiyatı düşürmez yine 1,5 lirada devam eder. Üreticinin daha çok kazanması lazım. Hak ettiğimiz değeri bir türlü alamıyoruz. İşçilik maliyetleri çok yüksek. Mazot fiyatları yüksek fakat kışın 2 katı mazot kullanmak zorunda kalıyoruz. Maliyetlerimiz artıyor. Kaşınhanı'nda eskiden 150 firma vardı şimdi 50 firmaya kadar düştü. Arazilerin kısıtlı olması ve kiraların yükselmesi buna neden oldu.

HÂLİD ŞEN - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.