Kart'tan "demokratikleşme paketi" açıklaması

Kart'tan "demokratikleşme paketi" açıklaması

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Demokratikleşme Paketine ilişkin, "Bu konuların bir uzlaşma ile ortaya çıkarılması gerekir ama siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak?" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Demokratikleşme Paketine ilişkin, "Bu konuların bir uzlaşma ile ortaya çıkarılması gerekir ama siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak Uzlaşma Komisyonunun çalışma alanına müdahale ediyorsunuz yani Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma alanını bir başka boyutuyla bloke ediyorsunuz" dedi.

-Kart, AK Parti'nin başkanlık sistemine ilişkin önerisini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekip çekmediği konusunda da, "Hayır. Komisyona yazılı olarak intikal eden bu yönde herhangi bir irade beyanı açıklaması söz konusu değil" yanıtını verdi.

ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Demokratikleşme Paketine ilişkin, "Bu konuların bir uzlaşma ile ortaya çıkarılması gerekir ama siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak Uzlaşma Komisyonunun çalışma alanına müdahale ediyorsunuz yani Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma alanını bir başka boyutuyla bloke ediyorsunuz" dedi.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Zonguldak Milletvekili Mehmet al ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın "uzun ve haksız tutuklamaların" yarattığı hak ihlallerinin tespiti amacıyla Anayasa Mahkemesine Kasım ve Aralık 2012 tarihinde bireysel başvuruda bulunduklarını söyledi.

Tutukluluk kararlarının tedbiren kaldırılması talebinde bulunulduğunu belirten Kart, "Bu usuli işlemlerin tedbir talebi yönünden, en ihtiyatlı değerlendirmeyle; Mehmet al için Aralık-Ocak ayında Balbay için ise Şubat- Mart tarihlerinde sonuçlanmış olması gerekirdi" dedi.

-"BİREYSEL BAŞVURU DÜZENLEMESİ MAALESEF ÖLÜ DOĞMUŞTUR"-

"Anayasa Mahkemesi neyi bekliyor? 5 Ağustos tarihindeki Silivri yargılamalarının kararını mı bekliyor?" sorusunu yönelten Kart, "Bireysel başvuru, iç hukukumuzdaki en son başvuru yoludur. Başvuruyu karara bağlayacak Mahkemenin, başvuruyu özenle, seri ve adil bir incelemeyle sonuçlandırması gerekirken; Anayasa Mahkemesi en başta tedbir talebine ilişkin incelemeyi savsaklamış ve sürüncemede bırakmıştır. Bireysel başvuru düzenlemesi maalesef ölü doğmuştur" dedi.

-SORULAR-

Bir basın mensubunun, "AK Parti'nin başkanlık önerisini geri çektiğine dair ler doğru mu?" sorusuna Kart, "Bunu artık sözde ifade etmek yerine uygulamaya geçirmeleri gerekiyor. Umarım ki pazartesiden itibaren başlayacak Yazım Komisyonu çalışmalarında bu konuda AKP bu engelleyici tavrını bu çelişkili tavrını sona erdirir. Biz de komisyon olarak önümüzü görmeye başlarız" dedi.

"Resmen çekildi leri doğru mu?" sorusuna Kart, "Hayır. Komisyona yazılı olarak intikal eden bu yönde herhangi bir irade beyanı açıklaması söz konusu değil" yanıtını verdi.

"48+27 hemen geçirilsin önerisine ne diyorsunuz?" sorusuna Kart, "27 madde aslında AKP'nin engellediği maddeler, şerh koyduğu maddeler. Diğer partilerin mutabık kaldığı maddeler. Teklif aşamasına götürülecek taslak konusunda da oybirliği gerekir. Bir bütünlüğün olması gerekir. Bu çalışmalarla birlikte öncelikle ve bağımsız olarak tutuklu vekiller olayının ve akabinde de baraj dahil olmak üzere darbe hukukunun bir an evvel temizlenmesi gerekir" diye konuştu.

"Demokratikleşme Paketi'ne yönelik ler var, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Kart, "Demokratikleşme Paketini uzun süredir duyuyoruz. Kamuoyundan duyuyoruz, basından duyuyoruz ama her nedense bir türlü hayata geçmediğini görüyoruz. Daraltılmış bölge, baraj olayı doğrudan Uzlaşma Komisyonu olarak çalışma alanımız içinde olan konular. Bu konuların bir uzlaşma ile ortaya çıkarılması gerekir ama siz ne yapıyorsunuz iktidar olarak bir taraftan Uzlaşma Komisyonunun çalışma alanına müdahale ediyorsunuz yani Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma alanını bir başka boyutuyla bloke ediyorsunuz onu iğfal ediyorsunuz işlemez hale getiriyorsunuz bir taraftan da kapalı kapılar ardında "ben yeni seçim mevzuatı düzenlemeleriyle nasıl haksız oy temin ederim, muhalefetin güçlü olduğu yerlerde onun gücünü nasıl zayıflatırım' arayışı içine giriyorsanız, burada uzlaşmaya dayalı anayasa yapımında da samimi olmadığınız dürüst, olmadığınız bir kez daha ortaya çıkmış demektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.