Kart: AKP'nin özel yetkili mahkemeler rejimi bitmez

Kart: AKP'nin özel yetkili mahkemeler rejimi bitmez

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “AK Parti iktidarında özel yetkili mahkemeler rejimi bitmez” dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın medyayı yeniden yapılandırdığını savunan Atilla Kart, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili bir haberin yayınlandığı televizyon kanalını arayarak haberi kaldırttığını iddia etti. Tutuklu milletvekilleri ile ilgili gelinen son durum ve yapılan görüşmelerin içeriğinin sorulması üzerine Kart, “Yapılan çalışma henüz bir mutabakat olarak adlandırılamaz. Bu 3 milletvekilinin ön taslak çalışmasıdır. Bu konuda kararı verecek olan genel başkanlar ve ilgili grupların yetkili organlarıdır” diye konuştu.

Kart, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren demokratikleşme paketi ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, “AK Parti klasik yöntemini uyguluyor. Türkiye muhaberat rejimine gidiyor. Bu muhaberat rejimine doğru gidilirken özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor. Bu sunuş altında yapılan düzenlemelerin esası budur. AK Parti iktidarında özel yetkili mahkemeler rejimi bitmez. O aygıtı yok edemezsiniz. Muhaberat rejimi içinde özel yetkili mahkemelerin ortadan kalkması söz konusu olabilir mi? Yürütmenin artık yasama organına müdahalesi değil, yürütme yasama organının yetkilerini gasp ediyor. Artık gasp dönemi başlamıştır. Yürütme yargıyı doğrudan yapılandırıyor, yasama organının yetkilerini gasp ediyor. O fezlekelerin içeriğine yönelik olarak ayrımı yapacak olan organ TBMM iken, TBMM Başkanı susmaya devam ediyor. O genelgeyi bırak sayın başkan, senin yetkilerin gasp ediliyor. TBMM’nin yetkileri Adalet Bakanı tarafından gasp ediliyor” şeklinde konuştu.

TBMM’ye gelen teklifin bir teklif olmadığını, bir tasarı olduğunu söyleyen Kart, “Bu, hükümet eliyle doğrudan hazırlanan tasarıdır. İlk gözüme çarpan, 10, 12, 13, 14. maddelerde el koyma, dinlemeler, gizli soruşturmalar, teknik takiplerle ilgili kararlarda mahkemelerin oy birliği ile karar vermesi esası getiriliyor. Hukuk sistemi alt üst ediliyor. Hükümet ‘her şey benim kontrolümde olsun’ diyor” ifadelerini kullandı.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına kendisinin bir itirazı olmadığını söyleyen Kart, “Özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor derken yeni mekanizmalar gözden kaçırılmamalı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.