Karslı Köylüler Misafirlerine Sütten 19 Kat Pahalı Çay İkram Etti

Karslı Köylüler Misafirlerine Sütten 19 Kat Pahalı Çay İkram Etti

Kars Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KARKÖYDER) köylünün sorunlarına çözüm üretmek ve projeler hayata geçirmek için yollarda. Dernek üyelerini misafir eden köylüler konuklarına sütten 19 kat pahalı çay ikram ettiler. KARKÖYDER...

Kars Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KARKÖYDER) köylünün sorunlarına çözüm üretmek ve projeler hayata geçirmek için yollarda. Dernek üyelerini misafir eden köylüler konuklarına sütten 19 kat pahalı çay ikram ettiler.

KARKÖYDER üyeleri ilk ziyaretlerini Hasçiftlik köyüne gerçekleştirdiler. Sabah kahvaltısıyla karşılanan dernek üyelerini köy muhtarı Fuat Ünaydın, 109 yıl önce Ermeni ustalarının ısı yalıtımında geven kullanarak inşa ettiği evinde köy ekmeği, balı, kerti peyniri, tereyağı ve çay ikram ederek ağırladı. Muhtar Ünaydın kahvaltı sofrasında kendisinden süt isteyen misafirlerine sütün litresinin 60 kuruş, ikram ettiği çayın ise bardağının 50 kuruş olduğunu ifade ederek, "1 bardak çay, 19 bardak süt ediyor. Sizler bizim misafirimizsiniz. Sizlere en pahalı içecek olan çayı ikram etmek istedik." dedi.

"SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETEN FABRİKA OLSAYDI BÖYLE OLMAZDI"

Muhtar Ünaydın köylünün geçiminin hayvancılık ve tarım olduğuna dikkat çekerek. Genelde süt satarak ayakta kaldıklarını ve sattıkları sütün 1 litresinin 1 bardak çaydan daha ucuz olduğunu ifade etti. 'Niye bu kadar ucuz satıyorsunuz?' sorularıyla karşılaştıklarına da değnen Ünaydın; "Köylü birleşse bu kadar ucuza vermeyiz. Sütü bir tek biz satmıyoruz, yakın komşu köylerde satıyorlar. Eğer biz böyle bir şey yaparsak o zaman bizden sütü satın almazlar. Ve bunu yaparsak, köylü geçimini sağlayamaz. Eğer Merkez’de süt ürünlerini üreten fabrika olsaydı o zaman durum değişirdi." diye konuştu.

"109 YIL ÖNCE İZALASYONDA GEVEN KULLANILDI"

Kahvaltı sonrası muhtar Ünaydın yaptığı konuşmada KARKÖYDER üyelerinin dikkatini çeken 109 yıllık evini anlattı. Ünaydın, "Bunun izalasyonu, ön cephesi duvarı topraktan olduğu için, duvarı uçtu. Bir tek ön cephesi orijinali değil, sadece duvar. Ön cepheyi onarım yaparken, üzerindeki biraz toprağını aldık. Aldığımızda dört parmak kalınlığında talaş çıktı. Talaşın üzerine komple, bildiğimiz, sobalarda yaktığımız geven. Talaşın üzerine güzel bir şekilde döşenmesi yapılmış, gevenin üzerine toprak gelmiş. Eskiden babalarımız-dedelerimiz, bina yaparken ot atardı, saman atardı ve izalasyonu bundan yapılırdı. Ama bunun farklı. 1905 tarihinde Ermeniler tarafından yapılmış. Dedemden babama ve babamdan-da bana intikal etti." ifadelerini kullandı. Kışın çok sıcak olan, yazın da serin olan evlerinin zeminden yüksek olduğunu ifade eden Ünaydın, bunun da yağmur sularının engel olduğuna dikkat çekti.

KARKÖYDER üyeleri kahvaltı sonrası Yücelen, Karaçoban, Akdere köylerini de ziyaret ederek, yeni seçilen muhtarlara hayırlı olsun dileklerini iletip, köylünün sorunlarını dinlediler. Dernek üyesi Muammer Bülbül ziyaretlerinin dernekleri açısından verimli geçtiğini ifade ederek, "Amacımız köylümüzle bir araya gelip, projeler üretmek tabi bu bir süreçtir. İler ki haftalarda diğer köylerimize de ziyaretler düzenleyerek bir araya gelişlerimizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.