Karsiad Başkanı Dereci: Aşıklık Geleneği Önemli Bir Değerini Yitirdi

Karsiad Başkanı Dereci: Aşıklık Geleneği Önemli Bir Değerini Yitirdi
Kars Kafkas Sanayi ve İşadamları Derneği(KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci UNESCO'nun 'Yaşayan insan hazinesi' olarak kabul ettiği Âşık Şeref Taşlıova'ın vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. Dereci mesajında, Aşıklık...

Kars Kafkas Sanayi ve İşadamları Derneği(KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci UNESCO'nun 'Yaşayan insan hazinesi' olarak kabul ettiği Âşık Şeref Taşlıova'ın vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. Dereci mesajında, Aşıklık geleneğinin önemli bir değerini yitirdiğini söyledi.

Başkan Dereci, Ankara'da tedavi gördüğü Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünya hayatına gözlerini yuman 1938 Ardahan’ın Çıldır ilçesi doğumlu Aşık Taşlıoava’nın Kars halkını ve kendilerini üzdüğünü belirtti. Başkan Dereci mesajında; "Uluslararası alanda Türkiye'yi başarıyla temsil eden, Türkiye’de Aşık denilince akla gelen, UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak ilan edilen Aşık Şeref Taşlıova'ya Allah'tan sonsuz rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine KARSİAD yönetimi ve üyeleri olarak başsağlığı diliyoruz." dedi.

HACI BAYRAMI VELİ CAMİİNDE KILINAN NAMAZIN ARDINDAN DEFNEDİLDİ

Aşık Taşlıova, Ankara Hacı Bayram Veli Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenaze merasimine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, eski Kars yeni Çorum Valisi Ahmet Kara, eski Kars yeni Merkez Valisi Mehmet Ufuk Erden, eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve Taşlıova'nın yakınları katıldı. Aşık Taşlıova cenaze namazının ardından Bağlum Mezarlığında toprağa verildi.

AŞIK ŞEREF TAŞLIOVA KİMDİR?

10 Nisan 1938 tarihinde Ardahan'ın Çıldır ilçesinin Gülyüzü köyünde doğdu. Hacı Bey ve Nergis Hanım'ın üçüncü çocuğu. Asıl adı Şerafettin Taşlıova'dır. İlkokul mezunudur. 1964 yılında Kars Radyosu'na girerek 'Aşık Programları' yapmaya başladı. 1971 yılında resmi görevle; 'Sanat Elçisi' olarak Almanya'ya gitti. Yurt içinde ve uluslararası düzeyde çeşitli organizasyonlarda; 135 madalya, 66 plaket ve 180 taktir-teşekkür belgesi kazandı. Şiirleri ve gelenekten gelen biri olarak kağıda döktüğü bilgileri, Türk Edebiyatı, Çağrı, Maya, Tarla, Gülpınar, Pınar, Köz, Türk Folkloru, Millî Kültür, Türk Folklor Araştırmaları gibi dergilerle ve çeşitli antolojilerde yayınlandı. Bu arada, folklor ve halk edebiyatı üzerine yapılan sempozyum ve kongrelerde tebliğler sundu. 'Gönül Bahçesi' isimli şiir kitabını Kültür Bakanlığı yayınladı.

UNESCO'nun 1988'de hazırladığı Dünya Sanat Dizisi'nde, Türkiye'deki aşıkları temsilen rol aldı. Birincisi 15-21 Kasım 1989'da, ikincisi 4-7 Temmuz 1996'da, üçüncüsü de 3-13 Temmuz 2003 tarihleri arasında İngiltere’de düzenlenen Uluslararası Hikaye Festivali'ne (International Story Telling Festival) katıldı. Buradaki icrasının sonucu olarak, 21-23 Haziran 1996 tarihinde Danimarka'da yapılan ve 24 ülkenin iştirak ettiği Vikinglerin Doğuş Günü ve Gün Dönümü Geleneği Festivali’ne ve 1996'da Singapur'a davet edildi.

ESERLERİ

Gönül Bahçesi adlı bir kitabı Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Çok sayıda plak ve kaseti var. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.