Karpuz yerine kabak mı yiyoruz?

Karpuz yerine kabak mı yiyoruz?

Sıcak yaz günlerinin serinleten meyvesi karpuzun üretiminde, raf ömrünü uzatmak amacıyla yapılan kabak aşısı karpuzda ağız tadını bozdu

Sıcak yaz günlerinin serinleten meyvesi karpuzun üretiminde, raf ömrünü uzatmak amacıyla yapılan kabak aşısı karpuzda ağız tadını bozdu. Vatandaş karpuz yerine kabak mı yiyor sorusunun tekrar gündeme geldiği şu günlerde, pazarcı esnafı gelişmelerden rahatsız. Cumartesi ve pazar günleri kurulan Muhacir Pazarı’nda karpuz satışı yapan Hüsrev Uslu, vatandaşın bilinçsizce ucuz diye kabak aşılı karpuz tükettiğini belirterek uyarılarda bulundu. Uslu, karpuz üretiminde Adana’nın önemli yer tuttuğunu ancak karpuz her yıl aynı tarlaya ekilebilen bir ürün olmadığı için, üreticilerin bu sıkıntıyı kabak aşısıyla aşmaya çalıştığını belirterek, üretici için avantajlı olan bu durumun tüketicinin şikayetine neden olduğunu dile getirdi.

Uslu, ''Üst üste karpuz üretmek isteyen çiftçi, hibrit karpuz yerine kabak aşılı karpuza yöneliyor. Rekoltesi diğerine göre yüksek olan kabak aşılı karpuz, normal hibrit karpuza göre bir de erken hasat yapılması halinde daha kalitesiz oluyor. Bu durum, üretici açısından avantaj iken, tüketici açısından dezavantaj oluşturuyor. Çünkü ikisinin arasında önemli tat farkı bulunuyor. Bu tat farkı nedeniyle de tüketici karpuza pek rağbet etmiyor. Bazı vatandaşlarımızın ucuz diye bilip bilmeden aldığı kabak aşılı karpuzlar ise tat, koku ve renk bakımından diğerlerinin yerini tutmuyor. Vatandaşımızın bilinçlenmesi lazım. Karpuz alırken kabak aşılı olup olmadığını sormalı, aksi takdirde geri iade etmeli ki, esnaf kabak aşılı karpuzu satamasın, rağbet olmayınca da çiftçide üretmesin. Bunun yanında Konya haline kabak aşılı karpuzun girişi yasaklanmalı, hatta diğer illerde olduğu gibi cezai müeyyideler uygulanmalıdır. Pazarcı esnafı olarak ikiye bölündük, bizler müşterimize kaliteli ürün satmak için çaba sarf ederken, bazı esnaf arkadaşlarımız ise vatandaşımıza kabak aşılı karpuz satışı yapıyorlar. Seçici olmamamız lazım gerekirse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız kabak aşılı karpuz üretimini yasaklamalı” diye konuştu.

25 yıldır bu mesleği yaptığını dile getiren Uslu, karpuz seçiminde vatandaşlara önerililerde bulundu. Hüsrev Uslu, “Ağız tadıyla karpuz yemek istiyorsak, koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar, elle vurulduğunda ise tok ses çıkaranlar tercih edilmeli. Ürünü alırken, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, şeklinin simetrik olması, toprakla temas eden bölümünün renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmeli'' dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum