Karne Hediyeleri Düşünen Anne Babalar Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor

Karne Hediyeleri Düşünen Anne Babalar Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor

Karne Hediyeleri Düşünen Anne Babalar Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor

2017-2018 Eğitim-Öğretim sezonunun kapandığı şu günlerde, yoğun süreçten geçen çocuklarını ödüllendirmek isteyen ailelerin telaşı da başladı. Kimisi çocuklarına kendilerini geliştirici fiziksel ödüller alırken, kimisi de daha çok yaklaşan yaz mevsimini göze alarak tatil hediyeleri veriyor.

 

En güzel karne hediyelerini seçmek oldukça zor. Uzmanlar çocuklara pahada ağır şeylerin alınmaması yönünde açıklamalarda bulunuyor. Çünkü çocuklar bu tür pahalı ödüllerde her yıl pahanın bedelinin artması beklentisine giriyor ve pahada geriye düşüş yaşandığını hissettiklerinde “ailem bana geçen yıla göre daha ucuz bir ödül aldı, demek bu yıl derslerim ve performansım kötü geçti” şeklinde düşünerek psikolojik olarak kendilerini başarısız hissediyorlar. Bu durumun sebep olabileceği riskler göz önüne alındığında, aileleri bu süreci basit bir hediye alma süreci olarak görmemelerini, onları büyük bir sorumluluğun beklediğini söylemek mümkün.

 

Karne hediyesi ne alabilirim düşüncesine giren aileler öncelikle internet üzerinde araştırmaya giriyor. Anne ve babaların tuttuğu blog yazıları, forum sitelerindeki tavsiyeler, sosyal medyadaki aile grupları bu konuda başı çekiyor. Aileler bu sitelerdeki diğer ailelerin izlediği yöntemi rol model alıyor ve karne hediyeleri seçimine karar veriyor. Özellikle içeriklerin altındaki gerçek kullanıcı yorumları, satın alma kararında yüzde yüz etkili oluyor. Daha önceki deneyiminden ötürü aldığı ürün hakkında olumsuz yorum yazan bir kişinin bu kararı, o ürünün sahibine ciddi maddi kayıplar yaşatıyor. Bu nedenle internet üzerindeki gerçek kişi ve yorumların oldukça etkili olduğu söylenebilir.

 

Bir diğer karar merciisi ise yakın çevre. Aileler genelde akrabalarının, komşularının ve arkadaşlarının tavsiyelerine de dikkat ediyor. Bazıları onların fikirlerini önemserken, önemli bir çoğunluk da “onların çocuklarına aldığı şeyi ben almayayım” diyerek farklı tercihlere yöneliyorlar. Bunun altında yatan bazı psikolojik sebepler, zaman zaman çocuklara zarar veriyor. Yani aileler sırf komşunun çocuğunda var diye çocuğu için gerçekten etkili ve faydalı olacak olan karne hediyelerini almaktan vazgeçebiliyor. Bu durumda en büyük zararı elbette çocuklar görüyor.

 

Karne hediyesi ne olabilir kararını etkileyen bir diğer önemli unsur ise e-ticaret siteleri ve dışarıdaki mağazalar. Yapılan indirimler, karne dönemine özel olarak açılan kategoriler ve fırsatlar ailelerin satın alma kararını fazlasıyla etkiliyor. Bunların bir çoğu sponsorlu olarak yapılan anlaşmaların bir sonucu olsa da aileler bunu fark etmiyor ve sunulan hediyeleri öneri olarak kabul ediyor.

 

Karar aşamasını internet sitelerine ve başkalarının fikirlerine bırakmak istemeyen, “ben çocuğumu iyi tanıyorum ve onun neyden hoşlanacağını en iyi ben bilirim” diyen ailelerin de aslında günün sonunda bu dış etkenlerin ışığında karar alıyor. Bu tür bilinçli aileler öncelikle çocuklarıyla vakit geçirdiği sırada edindiği ve keşfettiği bilgilerden yola çıkıyor ve sonunda mutlaka uzmanlara danışarak son kararı alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.