Kargocuların can güvenliği risk altında!

Kargocuların can güvenliği risk altında!

Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, “İşverenler işçilere yeterli dezenfektan, maske, eldiven gibi koruyucu malzeme desteği sağlanmıyor. İşçilerin can güvenliği tehlike altında” dedi 

Evde kal çağrılarının arttığı bu günlerde en fedakâr çalışan işçi kesiminin başında kargo işçileri geliyor. İnternet üzerinden siparişlerin arttığı bu dönemde, kargo işçilerinin iş yükü de en az iki kat arttı. Nakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, kargo işçilerine işveren tarafından yeterli desteğin verilmediğini söyleyerek, kargo lojistik işçilerinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu aktardı. Başkan Ünver, “Bu işçi kardeşlerimiz büyük bir risk altında çalışmaya mecbur bırakıldı” dedi.

KRONİK HASTALIĞI OLAN İŞÇİLERE “GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYORUM” İMZASI! 

Kargo lojistik işyerlerinde çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun sendikasız çalıştırıldığını da ifade eden Ünver, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kargo firmalarında işe başlama saati belli ancak genellikle mesai bitimi belli değildir. İşçiler az kişi ile çok iş yapmaya zorlanır. Genellikle yemek ve mola saatleri belirsizdir. Kargo işçilerine fazla mesai ödenmiş gibi gösterilir ama ödenmez. Kargo işçisine genellikle hafta tatili ya da senelik izin kullandırılmaz. Özellikle şu an Covid-19 belası nedeniyle evde kal çağrıları ile birlikte internet alışverişleri had safhaya ulaşmıştır. Her kargo şubesinin dolayısı ile her kargo işçisinin iş yükü neredeyse iki katına çıkmıştır. Bununla beraber adreslere kargo götüren kargo işçileri herkes tarafından potansiyel covid-19 taşıyıcısı muamelesi görmektedir. İşverenler tarafından yeterli dezenfektan, maske, eldiven gibi koruyucu malzeme de yeterince sağlanmamaktadır. Kronik rahatsızlığı olan işçilere birçok işyerinde olduğu gibi gönüllü çalıştığını beyan eden kâğıtlar imzalattırılmakta imzalamayanlara kapı gösterilmektedir.”

3-4-3.jpgNakliyat-İş Sendikası Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver

ZORUNLU KARGO DIŞINDAKİ KARGOLAR YASAKLANMALI

“Görüldüğü üzere koronavirüs salgını, işveren örgütleri tarafından fırsata dönüştürmüştür” diyen Ünver, şunları kaydetti:  “Hâlbuki ki asıl görülmesi gereken; hayatı yaratan işçiler, emekçiler köylüler olmazsa toplum yaşamı devam ettirilemez.  Zorunlu hizmetler dışında tüm işlerde işçilere ücretli izin verilmelidir. Zorunlu kargo lojistik hizmetleri dışında kargolar yasaklanmalıdır. Kronik rahatsızlığından dolayı çalışamayanlara ücretsiz izne çıkartılanlara en az açlık sınırı miktarında ücret ödenmelidir. İşsizlik fonu amacına uygun olarak işçilerinde çıkarları gözetilerek kullanılmalıdır. İşten çıkartmalar gerçek anlamda yasaklanmalıdır. İnsanlığın devamı için geleceğimiz için çocuklarımızın geleceği için yaşamın daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde devamı için işçilerin sağlığı patronların karından daha değerlidir kıymetlidir anlayışını benimseyip tüm hayatın merkezine almalıyız.   Açıklanan 200 milyar liralık ekonomik önlem paketinde işverenlerin çıkarlarına dair neredeyse her şey düşünülmüş. İşçiye, emekçiye sadece açlık işsizlik ve sefalet reva görülmüştür. Geçtiğimiz günlerde SGK nın yayınladığı genelge ile çalışırken Covid-19'a yakalanıp vefat eden işçinin ölümü iş kazası sayılmayacak. İşçi sınıfına ihanet ediliyor.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.