Kargo ve yemek paketlerinde kritik koronavirüs uyarısı

Kargo ve yemek paketlerinde kritik koronavirüs uyarısı

Dünya genelinde koronavirüs kabusu devam ederken uzmanlardan eve teslim edilen kargolara ilgili kritik uyarılar geldi.

Koronavirüs dünya genelinde etkisini sürdürürken uyarılar da gelmeye devam ediyor.

Türkiye’de de sıklıkla gündeme gelen kargolarla ilgili önemli bir araştırma İngiltere’nin Bath, Bristol ve Southampton üniversiteleri tarafından ortak yürütüldü.

Salgın sürecinde internetten alışverişin artmasıyla kargo teslimatlarının da patlama yaptığı belirtilen araştırmada, bu alanda alınabilecek önlemlere dikkat çekildi. Eve gelen paket veya kutuların en az üç gün boyunca açılmaması gerektiği ifade edilen araştırmada, virüsün bu tip yüzeylerde 72 saate kadar canlı kalabildiği vurgulandı.

Uzmanlar, “Teslim edilen ürün, üç gün boyunca ayrı bir dolapta ya da dışarıda bekletildiğinde virüs tamamen ölmüş olur. Bu sayede risk en düşük seviyeye indirilir. Eğer üç gün kullanacağınız ürün için mümkün değilse, yapabildiğiniz en uzun süre bile riski düşürmede etken olacaktır” ifadelerini kullandı.

PEKİ KARGOYU TESLİM ALANLER NE YAPMALI

Eve gelen siparişlerde  vatandaşların alması gereken önlemler ise...

“Kargo paketinden virüsün bulaşması için öncelikli olarak taşıyan kişinin koronavirüs hastası olması, paketin üzerine öksürüp hapşırması, sizin de o noktalara elinizle dokunup ağzınıza ve burnunuza götürmeniz gerekiyor. Virüs ancak öyle bulaşır. Bu durum aynı şekilde markete gittiğinizde alışveriş yaptığımız paketler için de geçerli.”

“Eğer şüphe duyuyorsanız, aldığınız paketi mümkünse balkon gibi bir yere ya da çok sık kullanılmayan bir odaya koyup penceresini açın. Orada en az 8 saat bekletin, virüs zaten o sürede ölür, ondan sonra temas kurmanızda bir sakınca olmaz.” 

“Virüs yemek yoluyla size geçmiyor, solunum yoluyla geçiyor. Paket hazırlayan kişiler de bu virüsü taşıyor olabilirler. O yüzden mümkün olduğu kadar temiz şartlarda hazırlayacaklar, ellerini yıkayacaklar. Hazırlayan kişinin sadece solunumuyla da bulaşmaz virüs pakete, ancak öksürüğü ya da hapşırığı varsa bulaşır. Ama öksürüğü, hapşırığı ya da ateşi olan kişilerin zaten evine gidip izole olması ya da doktora gitmesi gerekir.”

Kargo şirketlerinden corona önlemleri

Kargo talebinin arttığına dikkat çeken şirketler, temassız teslimat, evden teslim ve kuryelerin hijyen önlemlerine odaklandıklarını vurguladı. 

Kargoların  duyurduğu önlemler ise şöyle:

* Tüm kargolar aktarma merkezlerinde dezenfeksiyon işleminden geçiriliyor. Bu da kargoları 30 gün boyunca koruyor.

* Kargolar evlerden alınıp gideceği adrese bırakılıyor, temassız teslimat uygulaması yapılıyor.

* Dağıtım personelleri, maske takıp eldiven kullanıyor.

* 1-5, 6-15 ve 16-30 kg/desi kargolar tüm Türkiye’ye SMS ve ambalaj dahil sabit fiyatla taşınıyor. 

* Personel, müşterilerden alınması zorunlu olan bilgileri manuel olarak yazmak yerine, kimlik ve sürücü belgelerinde yer alan barkodları el terminalleriyle okutuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.