Karekod ertelenmeli
Yayınlanma:
Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer, 16 Mayıs’ta geçilecek ilaç takip sistemi ''karekod'' uygulamasının, alt yapı yetersizliği nedeniyle 2011 yılına ertelenmesi gerektiğini söyledi
Konya Eczacı Odası Başkanı Tevfik Göçer yaptığı açıklamada, ilacın nüfus cüzdanı olarak bilinen ''karekod'' sisteminin, 16 Mayısta tüm eczanelerde uygulanmaya başlanacağını hatırlattı. Sistemin uygulamaya geçecek olması nedeniyle ilaç firmalarının eczanelerdeki ilaçları karekodlu hale getirme çalışması yaptığını ifade eden Göçer, eczanelerde bulunan ilaçların toplanıp karekodlu yapılması aşamasında vatandaşların ilaç sıkıntısı yaşayabileceğine dikkat çekti.
Bu dönemde sabırlı olunması gerektiğini anlatan Göçer, piyasadaki ilaçların yüzde 30'unun karekodlu olduğunu, yüzde 70'inin ise karekodunun bulunmadığını vurgulayarak, ''Bu çalışma sırasında eczanelerde ilaç sıkıntısı baş gösterebilir. Vatandaş istediği ilacı bulmakta sıkıntı çekebilir. Böyle durumlarda anlayış gösterilmeli'' dedi.
Uygulamanın ilaç firmalarını ekonomik açıdan olumsuz etkileyeceğini savunan Göçer, şunları kaydetti:
''Karekodsuz ilaçlar depolara geri gönderilecek. Firmalar ilaçları etiketleyerek sisteme uygun hale getirecek. Bu da firmalara ek bir maliyet getirecek. Ekonomik anlamda zorlanan ilaç firmaları sıkıntı yaşıyor. Eczacılar olarak yeni sisteme hazırız. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değil, ancak ilaç firmaları karekodu olmayan ilaçları toplayıp karekodlu hale getirme noktasında geç kaldı.''
Göçer, alt yapısı tam anlamıyla hazır olmadan yeni sistemin uygulanmasının mart 2010'da yaşanan sıkıntıların tekrarlanmasına yol açacağını ileri sürerek, ''Karekod sistemi 2011 yılına ertelenmeli'' dedi.
PİLOT UYGULAMA YAPILMALI
Göçer, 1 Hazirandan itibaren karekodu olmayan ilaçların eczanelerde satışının yapılamayacağını da vurgulayarak, ilaç depolarında ve eczane raflarında bulunan ilaçların yaklaşık yüzde 70'inin karekodunun bulunmamasının sıkıntıları artırdığını belirtti.
Eczacılar Odası olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na çözüm önerileri sunduklarını ifade eden Göçer, karekodu olan ilaçlarla birlikte karekodsuz ilaçların da yıl sonuna kadar satışının yapılması gerektiğini söyledi.
Göçer, uygulamanın eksikliklerini öğrenmek amacıyla pilot il ya da pilot eczaneler seçilerek sistemin denenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.