Kardeşlik lafta kalmıyor

Kardeşlik lafta kalmıyor

Konya'nın dünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye'den toplam 49 şehirle kardeş şehir protokolü bulunuyor. Konya'nın kardeşliği sadece protokolde kalmıyor. Konya kardeş şehirlere maddi ve manevi destekte de bulunuyor

Ticari, kültürel ve sosyal alışverişi artırmak amacıyla kurduğu ilişkileri sürdürerek, kardeş şehirlerini yakından tanıma imkanı buluyor. 1950'li yıllarda Amerika'da başlayan ve dünya ülkeleri ile bağlantı kuran kardeş şehir uygulaması, giderek gelişiyor. Sosyal ve ekonomik gelişimi yükseltmek amacıyla hazırlanan proje ve programlar, kardeş şehir belediyeleri arasında yürütülüyor. Yapılan çalışmalar, şehirlere önemli yenilikler kazandırıyor. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel birçok mirasa sahip olan Konya, kardeş şehirleri ile yakın temas halinde bulunuyor.

BOSNA-HERSEK İLE GÜÇLÜ KARDEŞLİK

Konya'nın Hz. Mevlana'nın doğduğu Afganistan'ın Belh şehri ve başkenti Kabil ile kardeş şehir protokolü bulunuyor. Konya, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta büyük bir yıkıma uğrayan kardeş ülke Bosna-Hersek'ten ise 4 şehirle kardeş şehir oldu. Konya Başkent Saraybosna'nın yanı sıra Travnik, Gorajde ve Konjic ile kardeş şehir. Konya Bosna-Hersek'ten şehirle kardeşliğini sadece protokolde bırakmıyor. Bu şehirleri maddi ve manevi anlamda da desteklemeye devam ediyor. Bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesi Saraybosna'ya 20 adet tramvayı hibe etmişti. Yine Saraybosna'da KOMEK kursları açıldı.

UFUK TURLARI KOSOVA'DA YAPILDI

Konya'nın Balkanlardan diğer kardeş şehri ise Kosova'nın başkenti Priştine ve Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Prizren. Konya Büyükşehir Belediyesi bu Avrupa'nın en genç devleti Kosova'nın bu iki şehriyle de yakın ilişkileri bulunuyor. Bu yıl Konya STK'ları tarafından düzenlenen Ufuk Turları Kosova'da gerçekleştirildi. Konya'nın Balkanların yanı sıra Asya ülkeleriyle de yakın ilişkileri bulunuyor. Japonya'nın Kyoto şehri ile de kardeş şehir olan Konya, bu kardeşliği Sancak Mahallesi'ne yapılan Kyoto Japon Parkıyla taçlandırdı. Konya, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ise  Urumçi, Xi'an, Kaşgar, Henan, Yanghou kardeş şehir oldu. Bu şehirlerden Urumçi ve Kaşgar Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Doğu Türkistan Özerk Bölgesi'nde bulunuyor.

İŞTE DİĞER KARDEŞ ŞEHİRLER

Konya'nın diğer kardeş şehirleri ise şöyle;  Barlad (Romanya), Cordoba (İspanya), Şimkent (Kazakistan), El Halil (Filistin), Gadaref (Sudan), Kalkandelen (Makedonya), Multan (Pakistan), Fez (Fas),  Trablusşam (Lübnan) Verona, Damanhur (İtalya), Kerkük (Irak) Tebriz (İran), Aden (Yemen) Hannover (Almanya),  Zanzibar (Tanzanya), Gangneung (Güney Kore), Sylhet (Bangladeş), Touba (Senegal), Gözleve (Evpatorya), Neftçala (Azerbeycan), Mekke (Suudi Arabistan), Trablus (Libya), Merv (Türkmenistan), Karakol (Kırgızistan) Agadez, Setif (Cezayir), Ajmer (Hindistan),  Sfax, Kairouan (Tunus), Kulob (Tacikistan), Urgenç (Özbekistan), Cibuti (Doğu Afrika), Bayan Ölgii (Moğolistan). Konya, Türkiye'den ise Bursa ve Ahlat ile kardeş şehir.

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.