Karapınar’da mera ıslahı yapılıyor

Karapınar’da mera ıslahı yapılıyor
Karapınar’ın Hotamış ve Hasanoba mahallelerinde Mera Islah çalışması yapılıyor. Mera Islahı ile su probleminin olduğu bölgede yeni uygulanan yemlik çalı destekli mera projeleri ile küçükbaş hayvancılığa ekonomik ve sürdürülebilir bir yapı kazandırılması h

Karapınar’ın Hotamış ve Hasanoba mahallelerinde Mera Islah çalışması yapılıyor. Mera Islahı ile su probleminin olduğu bölgede yeni uygulanan yemlik çalı destekli mera projeleri ile küçükbaş hayvancılığa ekonomik ve sürdürülebilir bir yapı kazandırılması hedefleniyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi danışmanlığında ve Konya Tarım Orman İl Müdürlüğü yürütücülüğünde, Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitütüsü Müdürlüğü ve Konya Orman Bölge Müdürlüğü destekleri, yerel yöneticilerin talepleri ile oluşturulan çalışmalar ile hayvansal üretim yapan yöre çiftçilerine önemli bir destek sağlanıyor. 

UYUMLU OT YAPISINDA TOHUM EKİLECEK

Proje Sorumlusu Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ramazan Acar, “Karapınar’da şu an yürütülen iki projeye ilave projelerde yerel yönetici ve üreticilerin talepleri ile daha da artacaktır. Bu iki projede Hotamış ve Hasanoba mahallelerinin meraları iki yıl sonra yeterli otu-yemi üretebilecek hale gelecektir. Uygulanacak yöntem de bölgeye uyumlu verimi yüksek (Atriplex) Amerikan tuz çalısı, (Kochia) Bozkır otu fidanları dikilecektir. Ayrıca bu parsellerdeki sıra aralarına da bu yöreye uyumlu ot yapısında mera tohumu ekimi yapılacaktır. Böylece kaba yem ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanarak, mera alanlarının aşırı otlatma ile elden çıkması önlenebildiği gibi hayvansal üretimin, hayvan refahının, sağlığının artması ve bunun sonucunda da, kalitenin arttırılması da sağlanmış olacaktır” dedi. 

YÜZDE 17-23 VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAKTIR

Prof. Dr. Acar şunları söyledi: “Yine bu meralarda rüzgar erozyonunu önleyerek verime katkı sağlayan rüzgar perdeleri uygun ağaç fidanları dikilerek yapılacaktır. Rüzgar perdeleri tarla arazilerinde bile diğer girdiler sabit tutulsa bile yüzde 17-23 verim artışı sağlayacaktır... Mera ıslahı çalışmaları, hayvancılık yapan çiftçilerimizin, daha az masrafla hayvansal ürünlerini elde etmesini sağlamak, aynı zamanda erozyonla mücadele ve meralardaki mevcut habitatın korunması, gelişmesi ve doğal hayatın korunması açısından önem arz etmektedir. Bu sebeplerle mera ıslahının arttırılması tarım ekonomisi ve ekolojisi açısından önemi de büyüktür.”  

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.