Karaman meyve cenneti oluyor

Karaman meyve cenneti oluyor

Türkiye'nin elma ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Karaman, son yıllarda başlatılan projeler çerçevesinde dikilen fidanlarla adeta bir meyve cenneti durumunda geldi.

Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru yaptığı açıklamada, bugüne kadar kaliteli ve lezzetli elmalarıyla tanınan Karaman'ın yeni yatırımları sayesinde üretim yelpazesini oldukça genişlettiğini söyledi.
Müdürlük olarak gerçekleştirdikleri projelerle meyve üretim çeşitliliğini artırdıklarını ifade eden Doğru, ''halen 5 milyonu aşkın meyve veren ağaç bulunuyor. Elmanın dışında meyve veren 250 bini aşkın armut, 204 bin erik, 260 bin kiraz, 130 bin şeftali, 139 bin ceviz, 113 bin sofralık zeytin ağacımız var'' dedi.
''MEYVE FİDANI TALEBİNE YETİŞEMİYORUZ''
Doğru, Akdeniz iklimine sahip Göksu Vadisi'nde ılıman iklim meyvesi olan incir, nar, zeytin ve hurma üretiminin de giderek yaygınlaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Akdeniz ikliminin hakim olduğu 400 rakıma sahip Göksu Vadisi'ni dev bir meyve bahçesi haline getirmeyi hedefliyoruz. 20 köyün bulunduğu vadiyi meyve merkezi haline getireceğiz.
Burada Akdeniz iklimi görülmesi nedeniyle incir, nar, zeytin ve hurma gibi ılıman iklim meyveleri yetiştirilecek. Burada meyveciliğin geliştirilmesi için çiftçiye elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Şu anda çiftçimizden gelen meyve fidanı taleplerine yetişemiyoruz. Çok aşırı fidan talebi var. Meyveciliğe gösterilen bu ilgi bizi çok sevindiriyor.''
Karaman'ın, üretimi yapılan ayva, yenidünya, iğde, kayısı, kiraz, kızılcık, vişne, antep fıstığı, badem, kestane, fındık, çilek, dut ve üzüm çeşitleriyle de adeta bir meyve cenneti olduğunu dile getiren Doğru, çiftçiye dağıtılan yeni fidanların meyve vermeye başlamasıyla üretimin de her geçen gün arttığını bildirdi.
Doğru, 2008 yılındaki meyve üretimiyle ilgili istatistik çalışmalarının halen devam ettiğini ancak elma üretimlerinin 375 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
''2008 yılında bin 183 bin 290 ton üzüm, 8 bin 200 ton armut, 8 bin 800 ton kiraz, 4 bin 895 ton zeytin, 2 bin 250 ton badem, 7 bin 700 ton da ceviz üretimi gerçekleştirdiğimizi tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda da fidan dağıtımı sürecek. Karaman'da meyveciliğin gelişmesi de çiftçimize önemli oranda gelir sağlıyor. İstihdam kaynağı oluyor. Bu açıdan önümüzdeki yıllarda da elimizden geleni yapacağız.''
Doğru, yıl sonuna doğru da Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesiyle birlikte Türkiye'de ilk defa elma yetiştiriciliğiyle ilgili bir sempozyum düzenleyeceklerini belirterek, sempozyuma 100'ün üzerinde alanında uzman katılımcı beklediklerini bildirdi.
Doğru, yaptıkları yatırımlarla, çiftçiye verdikleri desteklerle Karaman'ın meyvecilikte Türkiye'de daha da önemli bir konuma geleceğine inandığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.