Karagöz İle Hacivat Artık Almanca Konuşuyor

Karagöz İle Hacivat Artık Almanca Konuşuyor

Fransa merkezli Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği’ne (UNIMA) kayıtlı Almanya’daki tek Karagöz-Hacivat oyunu ustası Ali Köken, oyunu Almanca sergileyen bir usta yetiştirdi.25 yıllık perde oyunu ustasının yetiştirdiği hukuk öğrencisi...

Fransa merkezli Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği’ne (UNIMA) kayıtlı Almanya’daki tek Karagöz-Hacivat oyunu ustası Ali Köken, oyunu Almanca sergileyen bir usta yetiştirdi.

25 yıllık perde oyunu ustasının yetiştirdiği hukuk öğrencisi Erhan Köken, ustasının elini öptü, kuşak taktı. Ali Köken ile oğlu Erhan Köken’in Köln’de, Kulturbunker’de gerçekleştirdiği Almanca-Türkçe Karagöz-Hacivat gösterisi çocuklar ve aileler tarafından büyük ilgi gördü.

Yeni usta Erhan Köken salondakilere önce Karagöz ile Hacivat’ın hikayesini anlattı, sonra da, çoğunluğunu Karagöz ile Hacivat’ın Almanya’daki maceralarından oluşan gösterisini sundu.

Karagöz-Hacivat figür, rozet ve kitaplarının da satışa sunulduğu bir aradan sonra sahne alan Ali Köken ise Türkçe perde gösterisini yaptı.

TÜRK ÖĞRENCİLERE ÖZGÜVEN KAZANDIRIYOR

Almanya’da Karagöz-Hacivat sanatı ile ilgili konuşan Ali Köken, “UNIMA’ya kayıtlı Almanya’da yaşayan tek usta bendim. Sekiz yıldır bana yardım eden Erhan’a da bugün ustalık unvanı verdik. O da artık kendi perdesini açma yetkisine sahip. Bir başka usta Şinasi Çelikkol da onay verdi.” dedi.

Gölge oyununda perdenin dünyayı, ışığın ruhu, tasvirlerin ise bedeni temsil ettiğini aktaran Köken, bu sahnenin ise sinema ve televizyonun esinlendiği ilk ekran olduğuna dikkat çekti.

Karagöz-Hacivat’ın 700 yıllık bir Türk geleneği olduğunu hatırlatan Köken, okullarda da dahil Almanya’da pek çok yerde gösteri sunduklarını anlattı.

Köken, “Essen’deki gösterimizde katılan 10 yaşlarındaki bir Türk kızımız arkadaşlarına, ‘İşte bu da bizim sanatımız, bizim kültürümüz dönerden ibaret değil‘ dedi. Böyle özgüven kazanıyorlar” şeklinde konuştu.

Türk milleti olarak artık sanatı da Almanya’ya getirdiklerini söyleyen Erhan Köken de “Gösteriyi, Türk kültürünün dönerden ibaret olmadığını hem Almanlara hem de Türkler tekrar hatırlatmak için yapıyoruz. Türklerde ilgi azalıyor, Almanlarda artıyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.